Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková ČTK
12. června 2023 v 11:05
Čas čtení 0:40

Za první tři měsíce roku vzrostl počet obyvatel ČR o 23 tisíc lidí, hlavně díky migraci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za první tři měsíce roku vzrostl počet obyvatel ČR o 23 tisíc lidí, hlavně díky migraci
Zdroj: Getty Images/Anastasia Vlasova-Stringer

V České republice během prvního čtvrtletí roku přibylo 23 100 lidí, nyní má 10,85 milionu obyvatel. Víc lidí zemřelo, než se narodilo, přírůstek zajistila zahraniční migrace.

Jde především o uprchlíky a uprchlice z Ukrajiny, zejména pak o lidi s dočasnou ochranou, která se uděluje v souvislosti s válečným konfliktem. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je zveřejnil dnes na webu.

„Během prvního čtvrtletí letošního roku se do České republiky ze zahraničí přistěhovalo celkem 41,3 tisíce osob. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022, kdy k nám přišla téměř 150tisícová migrační vlna z Ukrajiny, to byl sice počet pouze čtvrtinový, oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky.

Tři čtvrtiny přistěhovalých byly občany Ukrajiny, druzí nejpočetnější Slováci představovali pouze 4 procenta migrujících osob. Do zahraničí se vystěhovalo 10 tisíc lidí.

Počet narozených dětí, zemřelých obyvatel i sňatků se meziročně snížil

Přirozenou obměnou v Česku ubylo 8200 lidí. Narodilo se 22 000 dětí, meziročně o 2700 méně. Zemřelo 30 300 lidí, o 1900 méně než ve stejném období loňského roku. Do manželství během ledna až března vstoupilo 3500 párů, o tisícovku méně než v předchozím roce.

Domů
Sdílet
Diskuse