Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
17. června 2023 v 14:22
Čas čtení 1:43

Útok mačetou: Muž, který útočil v nemocnici v Českých Budějovicích, je obviněn z těžkého ublížení na zdraví

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Útok mačetou: Muž, který útočil v nemocnici v Českých Budějovicích, je obviněn z těžkého ublížení na zdraví
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Obviněný muž je ve skutečnosti návštěvník místní psychiatrie. Hrozí mu zhruba pět až 12 let vězení.

V Refresheru jsme tě v pátek informovali o útoku muže, který v českobudějovické nemocnici zaútočil mačetou na čtyři zaměstnance psychiatrického oddělení. Jihočeská policie o den později obvinila 29letého muže z těžkého ublížení na zdraví. Krajští kriminalisté nyní zpracovávají návrh na to, aby mohli vzít útočníka do vazby. Policie tuto informaci zveřejnila na Twitteru.

„Jihočeští kriminalisté, konkrétně kriminalisté krajského policejního ředitelství, si přebrali včerejší (páteční) případ a obvinili devětadvacetiletého muže, který v českobudějovické nemocnici zaútočil mačetou na zdravotnický personál. Muž je nyní obviněn a kriminalisté zpracovávají podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby,“ řekl v sobotu krajský policejní mluvčí Jiří Matzner pro agenturu ČTK. Dodal, že útočníkovi hrozí pět až 12 let vězení.

17. června 2023 v 12:03 Čas čtení 0:35 Na nic neklikej! Hackeři napadli Facebook ministerstva dopravy, propagují aplikaci na blokování reklamy Na nic neklikej! Hackeři napadli Facebook ministerstva dopravy, propagují aplikaci na blokování reklamy

Obviněný je návštěvník psychiatrie

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) informoval o tom, že stav čtyř členů personálu psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice, které v pátek napadl a zranil muž s mačetou, je stabilizovaný. Muž, kterého policie zadržela, údajně způsobil v pátek třem zdravotním sestrám a sanitářovi sečná zranění. 

Hejtman dodal, že personál psychiatrického oddělení napadl návštěvník psychiatrie. „Nikdo není v nějakém ohrožení života, všichni čtyři zůstávají v péči lékařů a ten stav je v téhle chvíli stabilizovaný. To je jediná pozitivní aktualita k dnešku. Všichni jsou ve stavu, který se nezhoršil. Není tam od včerejška (od pátku) žádné zhoršení. Policie mě naposledy informovala, že dala dohromady tým na vyšetřování. Budou se zabývat všemi materiály, které jsou dosažitelné, kamery a podobné věci,“ přiblížil v sobotu hejtman.

17. června 2023 v 13:00 Čas čtení 0:42 ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou silné bouřky. Výstraha platí pro těchto šest krajů ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou silné bouřky. Výstraha platí pro těchto šest krajů

Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů

Mluvčí policie informoval o tom, že útočníka zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, pak ho policie zadržela. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová dodala, že na místě zasahovaly tři posádky záchranářů včetně lékaře. „Měli jsme tam lékaře, ošetřili jsme čtyři (zraněné) pacienty. Žádné další informace z důvodu vyšetřování nemůžeme poskytnout,“ uvedla v pátek Fajtlová pro ČTK.

Ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek v prohlášení sdělil, že nemocnice jako takzvaný měkký cíl pravidelně trénuje řešení podobných útoků. Nácvik na psychiatrickém oddělení se naposledy konal loni v listopadu. „Asi je velmi komplikované tomu (útoku) zabránit,“ řekl v pátek hejtman. Českobudějovická nemocnice patří do holdingu Jihočeské nemocnice, který provozuje Jihočeský kraj.

Případy vážného napadení pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé. Nejtragičtější byla střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice z 10. prosince 2019, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil a později spáchal sebevraždu.

Domů
Sdílet
Diskuse