Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
21. června 2023 19:20
Čas čtení 1:03

Vláda schválila Istanbulskou úmluvu. Dokument míří do Sněmovny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda schválila Istanbulskou úmluvu. Dokument míří do Sněmovny
Zdroj: Pexels/Anete Lusina

Pětikoaliční vláda ve středu doporučila ratifikaci Istanbulské úmluvy. Výsledné rozhodnutí bude na poslancích.

Vláda ve středu doporučila poslancům ratifikaci Istanbulské úmluvy. Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátské strany Ivan Bartoš doufá, že dokument schválí i poslanci a senátoři. „Úmluva se vymezuje proti sexualizovanému nebo domácímu násilí a představuje kroky posilující prevenci a ochranu obětí i zranitelných skupin. Nikomu neublíží, naopak pomůže,“uvedl ministr.

12. února 2023 10:30 Čas čtení 0:42 Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video) Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video)

Úmluva v Česku vyvolává emotivní reakce, proti jsou zejména konzervativní politici. Předchozí vlády jednání o dokumentu a celý jeho ratifikační proces odkládaly. Istanbulskou úmluvu nemají v plánu podpořit ani poslanci hnutí ANO. „Náš klub o tom bude teprve jednat, ale osobně si nemyslím, že by v něm byla většinová podpora,“uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. 


Istanbulská úmluva je mezinárodní dohoda Rady Evropy, která byla podepsána 11. května 2011 v Istanbulu. Dokument vyžaduje, aby vlády signatářských států přijaly právní předpisy stíhající domácí násilí a podobné týrání, jakož i znásilnění v manželství a mrzačení ženských pohlavních orgánů. V EU jej kromě Česka dosud neratifikovalo Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko.

5. února 2022 11:30 Čas čtení 5:22 Istanbulská úmluva: Proč vzbuzuje takové vášně a co by její ratifikace znamenala, vysvětluje advokátka Lucie Hrdá Istanbulská úmluva: Proč vzbuzuje takové vášně a co by její ratifikace znamenala, vysvětluje advokátka Lucie Hrdá

Česko podepsalo úmluvu v roce 2016, platit však začne až po její ratifikaci Sněmovnou, Senátem a podpisem prezidenta.

Domů
Sdílet
Diskuse