Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
26. června 2023 11:10
Čas čtení 1:14

Miloš Zeman a Václav Klaus si opět konkurují. O co bojují tentokrát?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Miloš Zeman a Václav Klaus si opět konkurují. O co bojují tentokrát?
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Anketu Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2022 mohou vyhrát například bývalí prezidenti Václav Klaus či Miloš Zeman. Ve finále je 18 výroků od 12 lidí. Vítěze vybere komise.

Z výroků zaslaných veřejností pořadatelé uznali 26 od 12 lidí, do finále se pak dostalo 18 výroků od všech adeptů na Zelenou perlu. Informuje o tom ČTK. „Mezi nimi jsou i tři osoby, které v minulosti buď získaly Zelenou perlu, nebo titul Ropák za antiekologický čin,“ oznámil za pořadatelský spolek Děti Země Miroslav Patrik.

22. června 2023 15:33 Čas čtení 1:25 Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo

Z hlediska množství má největší šanci získat Zelenou perlu 2022 se svými čtyřmi antiekologickými výroky starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS). Po dvou výrocích pak mají předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, senátorka Daniela Kovářová (nezávislá) či bývalý prezident Miloš Zeman.

Za jaké výroky mohou adepti získat Zelenou perlu?

Tématem čtyř výroků Jirsy je odmítání bezzásahových území v národních parcích a ochrana Země před globálními změnami klimatu. Drábová ve dvou výrocích považuje za možné začít stavět bloky jaderných elektráren i bez pravomocného stavebního povolení a podle ekologů relativizuje důsledky porušení stability úložišť vyhořelého jaderného paliva v zemi. Senátorce Kovářové se zase ve dvou výrocích nelíbí samotný princip ochrany přírody, který prý zvyšuje ceny výrobků a služeb.

22. června 2023 12:35 Čas čtení 0:43 U sousedů mají nového Homofoba roku. Známou anticenu získal arcibiskup, takto okomentoval tragédii v Teplárni U sousedů mají nového Homofoba roku. Známou anticenu získal arcibiskup, takto okomentoval tragédii v Teplárni

Bývalý prezident ČR Zeman ve dvou výrocích odmítá existenci bezzásahových území a dále považuje Zelenou dohodu za nepřípustný fanatismus. Silnými kandidáty podle Patrika mohou být i bývalý prezident Klaus, který je majitelem Zelené perly za roky 1995, 2005 a 2007, nebo předseda představenstva Vodní cesty Jan Skalický. O výsledku rozhoduje 94členná komise.

Minulý ročník Zelené perly

Zelenou perlu 2021 získala minulý rok místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie Cimprichová, a to jako první žena v historii ankety. Podle ekologických aktivistů v předvolební debatě řekla: „Rostliny potřebují kysličník uhličitý na fotosyntézu, aby vyráběly kyslík. Nevím, jak dalece se chce tento kysličník uhličitý snížit... A z čeho budou ty rostliny žít? Z čeho nám budou vytvářet kyslík?“ Jednalo se o odpověď na otázku, zda Evropská unie bude v roce 2050 skutečně takzvaně uhlíkově neutrální. Výsledky nového ročníku spolek zveřejní 30. června.
Domů
Sdílet
Diskuse