Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK refresher team
29. června 2023 19:01
Čas čtení 0:55

Manželství pro gaye a lesby má v ČR šanci. Co to znamená?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Manželství pro gaye a lesby má v ČR šanci. Co to znamená?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek poslala do druhého čtení zákon, který dovoluje lidem stejného pohlaví uzavírat manželství.

Celý den jsme na Refresheru sledovali rozpravu poslanců a poslankyň o tom, zda mají páry stejného pohlaví právo na stejný institut jako páry heterosexuální, tedy jestli mohou uzavírat manželství. V hlasování o „zamítnutí zákona“, tedy de facto o tom, zda politici a političky dají zákonu šanci, se vyjádřilo 68 z nich proti. Znamená to, že zákon nebyl smeten ze stolu, ale má šanci v takzvaně druhém čtení. 

29. června 2023 9:27 Čas čtení 6:28 Sněmovna živě: Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry míří do druhého čtení Sněmovna živě: Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry míří do druhého čtení

Návrh dokumentu se v průběhu dalších týdnů může pozměnit. Předlohu teď dostanou k posouzení členové ústavně-právního výboru a komise pro rodinu. Budou na to mít čtyři měsíce místo obvyklých dvou. Novela může doznat změny.

Poslanci začali projednávat možnost manželství i pro stejnopohlavní páry v úvodním kole koncem května, k hlasování se dostali v dnešním čtvrtém dějství. Diskuse zastánců a odpůrců trvala celkem více než sedm hodin. Stejně jako s novelou občanského zákoníku by Sněmovna nyní měla naložit s předlohou jiné skupiny zákonodárců o ústavním zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.



Jak kdo hlasoval? 



Aby zákon prošel do druhého čtení, hlasovali přítomní poslanci a poslankyně vládních stran TOP 09, STAN a Pirátů. Opoziční hnutí ANO se rozklížilo přibližně na polovinu. U vládní ODS byla proti zamítnutí zákona pouze Renáta Zajíčková, všichni ostatní hlasovali pro to, aby se zákon nedostal do druhého čtení. Stejně tak u vládní KDU-ČSL hlasoval proti jeden poslanec, a to Michael Kohajda. V hlasování byl jednotný klub SPD, všichni byli pro zamítnutí. 

Domů
Sdílet
Diskuse