Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radka Klučárová
2. července 2023 9:49
Čas čtení 0:40

Chorvatsko zakázalo prodej v neděli. Nový zákon omezí i české turisty, toto jsou výjimky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Podle nového zákona musí být většina obchodů v neděli a o svátcích zavřená. Zákon začal platit 1. července.

V Chorvatsku začal platit zákon, podle kterého musí být většina obchodů v neděli a během svátků zavřená, píše portál Dnevnik. Na změnu si musí zvykat nejen místní a obchodníci, ale také houfy turistů, kteří do Chorvatska každoročně proudí.

1. července 2023 19:24 Čas čtení 0:41 Toto je maskot Česka podle umělé inteligence. Jak by vypadali maskoti dalších států? Toto je maskot Česka podle umělé inteligence. Jak by vypadali maskoti dalších států?

Podle nových pravidel si obchodníci mohou vybrat 16 nedělí v roce, během kterých budou mít otevřeno. Kromě stanovených dnů mají výjimku také provozovny na vlakových a autobusových nádražích, na letištích, v přístavech, ale také na lodích, čerpacích stanicích, v kempech, nemocnicích, hotelích a v kulturních institucích.


Nový zákon mimo jiné určuje i maximální týdenní pracovní dobu. Ta je od pondělí do soboty 90 hodin. Do jednotlivých dnů si je prodejce sám rozdělí. Limit se prodejci navýší až na 105 hodin v případě, že se v daný týden rozhodne otevřít i v neděli.

Je pravděpodobné, že většina obchodníků se rozhodne mít v neděli otevřeno právě během letních měsíců. Jinak na tom však mohou být provozovny ve vnitrozemí země. Otvírací dobu je proto dobré si raději vždy zkontrolovat přímo na webu prodejců.

Lidl Hrvatska, chorvátsko
Zdroj: Lidl Hrvatska (Facebook)
Domů
Sdílet
Diskuse