Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. července 2023 11:44
Čas čtení 0:52

Rusko prozradilo, co udělá s armádou po stažení Prigožinových wagnerovců z Ukrajiny. Tisíce mužů po rebelii přestaly bojovat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ruská armáda prohlásila, že se v nejbližší době nechystá mobilizovat další záložníky.

K nahrazení bojovníků soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny, kteří se po krátkém pokusu o vzpouru stáhli z bojišť na Ukrajině, není nutná další mobilizace záložníků. V pondělí to uvedl předseda branného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov.


Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin pro spory s vedením ruské armády inicioval „pochod spravedlnosti“ na Moskvu, který začal večer 23. června. Následující den wagnerovci obsadili Rostov nad Donem a dostali se až do Lipecké oblasti nedaleko Moskvy.

2. července 2023 18:27 Čas čtení 0:34 Orbán: Putin má situaci pevně pod kontrolou. Ukrajina již není suverénní zemí Orbán: Putin má situaci pevně pod kontrolou. Ukrajina již není suverénní zemí

Dohoda mezi wagnerovci a Moskvou 

Vzpoura skončila dohodou mezi Prigožinem a ruským vedením. Podle ní žoldnéři, kteří se rozhodli zůstat ve Wagnerově skupině, budou moci „odejít do Běloruska“. Další měli dostat nabídku podepsat smlouvu a stát se příslušníkem regulérní ruské armády.


„Ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě vůbec nehrozí pokles bojového potenciálu... V době, kdy došlo k pokusu o rebelii, se na frontě nenacházeli žádní vojáci Wagnerovy skupiny, všichni byli na základnách,“ prohlásil Kartapolov. Dodal, že co se týká nahrazení wagnerových dalších vojáků, „vždy se někdo najde“.

2. července 2023 19:27 Čas čtení 0:47 Americká CIA chce v Rusku ve velkém verbovat špiony. Plánuje využít nespokojenost s válkou na Ukrajině Americká CIA chce v Rusku ve velkém verbovat špiony. Plánuje využít nespokojenost s válkou na Ukrajině

AFP podle TASR připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin loni v září v Rusku prohlásil částečnou mobilizaci. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua mělo být na základě tohoto rozhodnutí mobilizováno 300 000 záložníků ruských ozbrojených sil. Nařízení šéfa Kremlu však vyvolalo hromadný odliv mužů z Ruska, kteří se chtěli vyhnout odvedení. Putin opakovaně deklaroval, že další fáze mobilizace není nutná.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse