Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
3. července 2023 13:00
Čas čtení 1:04

Nadějná ukrajinská spisovatelka zemřela v důsledku ruského raketového útoku v Krematorsku. Dokumentovala ruské válečné zločiny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nadějná ukrajinská spisovatelka zemřela v důsledku ruského raketového útoku v Krematorsku. Dokumentovala ruské válečné zločiny
Zdroj: Wikimedia commons/Osabadash/volně k užití

Spisovatelka Victoria Amelina, která byla zraněna při ruském útoku na Kramatorsk 27. června, v sobotu v nemocnici zemřela. Pracovala pro lidskoprávní organizaci Truth Hounds a podílela se na dokumentování ruských válečných zločinů na Ukrajině.

„S největší bolestí vám oznamujeme, že ukrajinská spisovatelka Viktorie Amelina zemřela 1. července v nemocnici Mechnikov v Dnipru. Její smrt způsobila zranění neslučitelná se životem, která utrpěla při ruském ostřelování restaurace v Kramatorsku 27. června 2023. Tuto zprávu oznamujeme nyní, když se o ní dozvěděli všichni Viktoriini rodinní příslušníci, a s jejich souhlasem,“ stojí v prohlášení PEN Ukrajina, kterého byla Amelina součástí. 

3. července 2023 12:15 Čas čtení 0:52 Přiznání ruského parlamentu: Máme v zemi 700 tisíc ukrajinských dětí. Některé byly odvlečeny násilně, upozorňují USA Přiznání ruského parlamentu: Máme v zemi 700 tisíc ukrajinských dětí. Některé byly odvlečeny násilně, upozorňují USA

27. června byla Amelina v pizzerii Ria Lounge v centru Krematorsku, kde večeřela s delegací kolumbijských spisovatelů a novinářů. Právě v tu chvíli zahájili Rusové raketový útok přímo na onu restauraci, při kterém byla mladá spisovatelka těžce zraněna. Při útoku zemřelo celkem třináct lidí, 60 dalších utrpělo zranění.

Rusko tvrdí, že cílem útoku v Kramatorsku byla ukrajinská armáda a zahraniční žoldnéři. Skupina lidskoprávní organizace Truth Hounds ale uvedla výpovědi svědků, ze kterých vyplývá, že ve městě „nebyly žádné vojenské objekty, které by mohly být legálním cílem útoku“.

Od knížek pro děti k popisování válečných zločinů

Oceňované autorce románů a knih pro děti bylo 37 let. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se zapojila do činnosti organizace Truth Hounds, která se zabývá lidskými právy a dokumentuje válečné zločiny na osvobozených územích Ukrajiny.

Pokrýváním války se plně věnovala poslední rok. Letos měla vyjít její první anglická non-fiction kniha Pohled na ženy, které se dívají na válku, která popisuje svědectví jí samotné a dalších ukrajinských žen. 

3. července 2023 11:44 Čas čtení 0:52 Rusko prozradilo, co udělá s armádou po stažení Prigožinových wagnerovců z Ukrajiny. Tisíce mužů po rebelii přestaly bojovat Rusko prozradilo, co udělá s armádou po stažení Prigožinových wagnerovců z Ukrajiny. Tisíce mužů po rebelii přestaly bojovat

Její neznámější knihou je Domovo vysněné království, která vyšla v roce 2017. Dostala se také do užšího výběru na cenu Unesco city of literature a cenu Evropské unie za literaturu. Amelininy básně se dočkaly překladu hned do několika světových jazyků.

Domů
Sdílet
Diskuse