Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
3. července 2023 18:45
Čas čtení 1:07

Na Brno dost dobrý: Po deseti letech se do města vrátila hrdost. Duha do ul!c chce změnit systém

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na Brno dost dobrý: Po deseti letech se do města vrátila hrdost. Duha do ul!c chce změnit systém
Zdroj: Deník/Sabir Agalarov/se svolením autora

Kolektiv Duha do ul!c uspořádal v Brně pod záštitou městského úřadu Brno-střed obnovený pochod za práva LGBTQ+ komunity. Do průvodu hrdosti se 1. července dostavilo přes 350 lidí. První brněnský Pride proběhl v roce 2008, ten poslední před 10 lety.

Jak jsme tě dříve informovali, organizátoři*organizátorky se obávali konfliktů, které provázely brněnské Pride pochody v minulosti. Trasa proto nebyla dopředu oznámena. Pochod za práva LGBTQ+ komunity zorganizovaly spolky, které zaštiťuje intersekcionální hnutí Duha do ul!c.

29. června 2023 19:01 Čas čtení 0:55 Manželství pro gaye a lesby má v ČR šanci. Co to znamená? Manželství pro gaye a lesby má v ČR šanci. Co to znamená?

První ročník obnoveného pochodu odstartoval v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne z Malinovského náměstí za doprovodu bubnů. Trasa dále pokračovala po ulici Běhounská, Poštovská a Josefská až k obchodnímu domu Letmo. Do průvodu se zapojily nižší stovky lidí s transparenty a duhovými vlajkami.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Duha do ulic! (@duhadoulicbrno)

Kolektiv usiluje o celkovou změnu ve společnosti 

Iniciativa Duha do ul!c bojuje za práva a svobodu lidí utlačovaných na základě sexuální orientace a genderové identity, ale i dalších marginalizovaných skupin. „Kolektiv znepokojuje normalizace šíření dezinformací a projevů nenávisti vůči LGBTQ+ a dalším zranitelným lidem, stejně jako lhostejnost ze strany politické reprezentace,“ uvádí v tiskové zprávě, kterou má Refresher k dispozici.

Průvod hrdosti vyrazil z Malinovského náměstí.
Průvod hrdosti vyrazil z Malinovského náměstí. Zdroj: Deník/Sabir Agalarov/se svolením autora


Brněnská skupina usiluje o rovná práva pro homosexuální páry, a to například podporou manželství pro všechny či upozorňováním na systematické diskriminace u adopce či darování krve. Členstvo se chce zasadit také o „celkovou změnu rigidního systému binárního pohlaví, který neuznává nebinární a další gender queer osoby“, a požaduje zrušení nutnosti kastrace pro uznání změny úředního pohlaví u trans lidí.

1. července 2023 15:29 Čas čtení 1:50 Ministerstvo vnitra zveřejnilo nový seznam rodově neutrálních jmen. Pomůže hlavně trans lidem Ministerstvo vnitra zveřejnilo nový seznam rodově neutrálních jmen. Pomůže hlavně trans lidem

Každoroční pochod, který v brněnských ulicích Duha do ul!c obnovila, je podle členstva místem pro vyjádření nesouhlasu se současným stavem společnosti a zároveň apelem na politickou reprezentaci. „Je i příležitostí k radosti, tanci, zábavě, sebeurčení, hrdosti na svou queer existenci, vyjádření lásky a solidarity a propojení lidí,“ připomíná.

Iniciativu Duha do ul!c podpořilo sdružení Trans*parent, zasazující se o rovnost trans, nebinárních a intersex osob, česká odnož Amnesty International, Ostravský Prajd, SdruŽeny a další organizace.

Domů
Sdílet
Diskuse