Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
4. července 2023 v 17:06
Čas čtení 2:25

Prezident Petr Pavel a premiér Fiala přivítali v Praze slovenského premiéra. Jednali o obraně i o tom, jak společně ušetřit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Petr Pavel a premiér Fiala přivítali v Praze slovenského premiéra. Jednali o obraně i o tom, jak společně ušetřit
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

Petr Pavel si na Hrad pozval slovenského premiéra. Shrnujeme, jak proběhlo jednání.

Prezident Petr Pavel se v úterý odpoledne sešel se slovenským premiérem Ľudovítem Ódorem na Pražském hradě. Na schůzku přijel přímo z úřadu vlády. Předtím Ódor zhruba hodinu jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS) v Kramářově vile. Na schůzi spolu probírali témata, jako je obrana či nadcházející summit Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu, a další bilaterální otázky. Informuje o tom agentura ČTK.

28. června 2023 v 15:00 Čas čtení 5:17 Velký přehled platů nejvlivnějších: Kolik bere prezident, poslanci nebo šéf České pošty? Velký přehled platů nejvlivnějších: Kolik bere prezident, poslanci nebo šéf České pošty?

„Stejně, jako tomu je u hlavy státu, tak i u premiéra vede první zahraniční cesta vždy do Česka a naopak. S premiérem Slovenska Ľudovítem Ódorem jsme se bavili především o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a diskutovali o vybraných bilaterálních otázkách,“ uvedl Pavel na Twitteru„Česko-slovenské vztahy jsou pevné a vzájemná spolupráce je neotřesitelná bez ohledu na výměnu politických reprezentací,“ doplnil.

Ústavní činitelé po jednání uvedli, že na summitu NATO chtějí obě země vyjádřit co nejsilnější politickou podporu Ukrajině, která čelí ruské vojenské invazi, včetně perspektivy pro její budoucí členství v NATO.

4. července 2023 v 12:00 Čas čtení 4:43 Do práce ve státní svátek? S právníky vysvětlujeme, na co všechno máš nárok (Otázky a odpovědi) Do práce ve státní svátek? S právníky vysvětlujeme, na co všechno máš nárok (Otázky a odpovědi)

Jak proběhne obranná spolupráce?

Na schůzi s Fialou hovořili o obraně či migraci. Obě země se totiž rozhodly pro nákup švédských bojových vozidel pěchoty (BVP). Médiím prozradili, že první společné jednání se švédskou stranou je na programu příští týden. Pokusí se tím společně využít slevové doložky a ušetřit například i díky společnému testování.

Česká vláda v květnu rozhodla, že formou mezivládní dohody pořídí ze Švédska 246 pásových BVP CV90 za 59,7 miliardy korun. Slovensko podepsalo se Švédskem smlouvu loni v prosinci, a to o nákupu 152 pásových obrněných vozidel CV90. Odhadovaná hodnota zakázky pro Slovensko činila 41 miliard korun. 

4. července 2023 v 9:53 Čas čtení 0:27 Rusko: Armáda u Moskvy sestřelila pět dronů, zřejmě pocházely z Ukrajiny Rusko: Armáda u Moskvy sestřelila pět dronů, zřejmě pocházely z Ukrajiny

Český premiér také ocenil zlepšení spolupráce se Slovenskem ohledně nelegální migrace. Je to podle něj klíč, jak předcházet opatřením na společných hranicích, ke kterým Česko přistoupilo loni. Česko a Slovensko se podle Fialy shodují v pohledu na nelegální migraci, konkrétně v tom, že je třeba posílit ochranu vnější hranice Evropské unie a zlepšit návratovou politiku.

Podle obou premiérů je potřeba hledat řešení problému na evropské úrovni, což se minulý týden na jednání Evropské rady podle Fialy dostatečně nepodařilo kvůli blokování ze strany Polska a Maďarska. „Myslím, že to není v zájmu České republiky, není to odpovědné, ohrožuje to finanční podporu, kterou Česká republika prosadila a vyjednala pro země, které poskytují ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny,“ dodal Fiala.

Polsko a Maďarsko podle českého premiéra neodmítly na Evropské radě migrační pakt, o kterém rozhodovala Rada EU na úrovni ministrů vnitra, ale jakékoli závěry týkající se řešení migrační politiky. Nepokládá to za rozumné. Migrační pakt podle něj nabízí změnu migrační a azylové politiky.

„Shodujeme se v pohledu na řešení nelegální migrace v základních směrech, že je potřeba posílit ochranu vnější hranice, zrychlit, zlepšit zefektivnit návratovou politiku,“ uvedl Fiala. „Chceme řešit externí dimenzi migrace, to znamená posilnit schengenské hranice, hovořit o tom, jak realokovat migranty, jak hledat nějaké společné nebo oboustranně výhodné spolupráce se třetími zeměmi,“ doplnil Ódor.

Ódorova první oficiální návštěva Prahy

Ódor v úterý poprvé oficiálně navštívil Prahu ve funkci slovenského premiéra. S českým premiérem se však setkal už vícekrát, naposledy minulý týden v Bratislavě na summitu Visegrádské čtyřky. Slovensko tam symbolicky předalo předsednickou štafetu ve V4 právě České republice.

3. července 2023 v 19:24 Čas čtení 0:53 Žák, který v Bratislavě podpálil školu, byl kamarádem teroristy, jenž vraždil loni. Chodívali spolu na stejné tréninky Žák, který v Bratislavě podpálil školu, byl kamarádem teroristy, jenž vraždil loni. Chodívali spolu na stejné tréninky

S Ódorem do Prahy dorazil také slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský, který mimo jiné jednal se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Lipavský na Twitteru prozradil, že kromě vztahů spolu probrali i chystanou společnou cestu ministrů ČR, SR a Rakouska do Severní Makedonie. Ta proběhne v polovině července.

Domů
Sdílet
Diskuse