Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
9. července 2023 13:40
Čas čtení 1:00

V Praze kvůli vysokým teplotám platí zákaz rozdělávání ohňů. Meteorologové radí, jak se před vedrem chránit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze kvůli vysokým teplotám platí zákaz rozdělávání ohňů. Meteorologové radí, jak se před vedrem chránit
Zdroj: Pexels

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před nebezpečím vzniku požárů po celé České republice. Na některých místech se nesmí kouřit, rozdělávat oheň či zapalovat zábavní pyrotechnika.

V Praze si lidé až do odvolání nezagrilují. Zákaz rozdělávání ohňů v parcích, zahradách a na dalších místech, kde hrozí požár, měl původně platit od pátečního poledne do pondělních 20:00. Nyní platí do odvolání. Opatření upravilo vedení Prahy kvůli výstraze před nebezpečím požárů, kterou vydal ČHMÚ.

9. července 2023 10:08 Čas čtení 1:24 Předpověď počasí: V Česku bude 34 °C, udeří i bouřky Předpověď počasí: V Česku bude 34 °C, udeří i bouřky

Zákaz platí pro lesoparky, parky, zahrady, ale také pole, sklady sena nebo slámy a další riziková místa. Nařízení platí nejen přímo v nich, ale i do 50 metrů od jejich okrajů. Výstrahu vydal ČHMÚ kvůli očekávanému počasí beze srážek a s teplotami nad 30 stupňů Celsia.

Meteorologové radí, jak se během výstrahy před vysokými teplotami chránit. Podle odborníků je třeba řídit se místními vyhláškami a zákazy, které byly k suchu a nebezpečí požárů vydány. 

Také je vhodné nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Zároveň by člověk neměl zapomínat na příjem tekutin. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci,“ radí ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse