Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. července 2023 18:01
Čas čtení 1:07

Udělej si zásoby ledu, do Evropy přichází další vlna veder. Někde se teplota přiblíží i 50 stupňům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Udělej si zásoby ledu, do Evropy přichází další vlna veder. Někde se teplota přiblíží i 50 stupňům
Zdroj: TASR/AP

Vlna veder Cerberus zasáhne Evropu. Budou padat teplotní rekordy, na většině míst Apeninského poloostrova bude přes 40 stupňů, na Sicílii a Sardinii mohou překročit 48 stupňů. Velmi vysoké teploty očekávají i v dalších evropských zemích včetně Česka.

Podle předpovědí meteorologů se očekává, že v některých částech Španělska, Francie, Řecka, Chorvatska a Turecka teploty překročí 40 °C. V Itálii mohou teploty dosáhnout až 48,8 °C. V deseti městech, včetně turisty vyhledávané Florencie a Říma, bylo vydáno červené varování. Italové vlně veder přidělili název Cerberus (Kerberos), což je podle antické mytologie tříhlavý pes střežící podsvětí.

Na vedro se i umírá 

V úterý zemřel po kolapsu na severu Itálie čtyřicátník. Čtyřiačtyřicetiletý dělník při malování pruhů na přechodu pro chodce ve městě Lodi nedaleko Milána zkolaboval z horka. Byl převezen do nemocnice, kde později zemřel. Několik turistů zkolabovalo v blízkosti hlavních italských památek.

„Čelíme nesnesitelné vlně veder,“ napsal na Twitteru italský politik Nicola Fratoianni. „V těch nejteplejších hodinách jsou přijata všechna užitečná opatření, aby se předešlo tragédiím, jako je ta, která se dnes stala v Lodi.“

Proto turisticky atraktivní města, jako je Řím, Benátky či Florencie, postavila v blízkosti hlavních památek „ochlazovací stanice“, například mlžné stany, zdravotníci také v okolí rozdávají vodu. CNN píše, že loňská vlna veder mohla podle španělských studií přispět v Evropě až k 61 tisícům úmrtí, a podle BBC by letos kvůli extrémnějším vedrům mohlo být úmrtí ještě víc. 

Padne evropský rekord?

Podle Luky Mercalliho, šéfa Italské meteorologické společnosti, by mohl padnout i absolutní evropský rekord. Ten platí od 11. srpna 2021, kdy bylo v sicilských Syrakusách naměřeno 48,8 stupně.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Vysoké teploty potrvají až do víkendu, v mnoha evropských zemích by se mohly přiblížit nebo i překročit 40 stupňů, v Praze má být podle předpovědi v sobotu 36 stupňů.

Období výjimečně horkého počasí je stále častější a podle odborníků je důsledkem změny klimatu. Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí uvedlo, že letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii.

Domů
Sdílet
Diskuse