Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
12. června 2024 v 11:43
Čas čtení 1:19

Klinika musí zaplatit 700 tisíc korun. Kvůli zanedbání péče zemřela pacientka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Klinika musí zaplatit 700 tisíc korun. Kvůli zanedbání péče zemřela pacientka
Zdroj: Unsplash/Rebekah Vos/volně k užití

Reprodukční klinika ISCARE musí zaplatit odškodnění 700 tisíc korun za zanedbání výsledků mamografie. Lékaři pacientce předepsali léky, které u ní podpořily vývoj rakoviny.

Gabriela Taligová podala před 14 lety žalobu na reprodukční kliniku ISCARE, na které podstoupila několik cyklů umělého oplodnění. Již v roce 2006 si lékařům stěžovala na bolesti v prsu, klinika ji poslala na vyšetření. Výsledky mamografie ukázaly v levém prsu stín o velikosti zhruba osmi milimetrů, který bylo potřeba vyšetřit. Klinika výsledky ale ignorovala a dál jí předepisovala hormony, které mohly vznik nádoru podpořit.

11. června 2024 v 18:27 Čas čtení 0:59 Má používání mobilu v posteli vliv na kvalitu spánku? Nové studie překvapily Má používání mobilu v posteli vliv na kvalitu spánku? Nové studie překvapily

47letá Gabriela tehdy po klinice požadovala milion korun jako odškodnění za zanedbání péče. K pravomocnému verdiktu však došlo až tento týden v úterý, kdy Vrchní soud v Praze po letech uznal pochybení kliniky a nařídil zaplatit vdovci 700 tisíc korun. Gabriela před osmi lety zemřela na metastazovanou rakovinu.

„Je potřeba zdůraznit, že zde neprojednáváme utrpení v důsledku úmrtí. V době, kdy (Gabriela Taligová) podávala žalobu, tak uplatňovala odškodnění útrap spojených s tím, že žila s myšlenkou, že to mohlo být lepší, kdyby se na ten nález přišlo včas,“ řekl soudce.

Manželský pár přišel na kliniku v 2004, protože toužil po dítěti, ale otěhotnění nepřicházelo. Gabriela v tu dobu podstoupila všechna vyšetření, která neprokázala žádný zdravotní problém. Ten mohl být spíše u manžela, jehož výsledky ze spermiogramu nebyly příznivé. Lékař tedy navrhl hormonální stimulaci ženiných vaječníků, kterými by se podpořila její plodnost. Po roce a půl užívání léků přišla žena s bolestí v horní části levého prsu. 

28. května 2024 v 19:00 Čas čtení 1:09 Cyklista napadl Vanessu a její matku, která následkům zranění podlehla. Státní zástupce pro něj navrhuje podmínku Cyklista napadl Vanessu a její matku, která následkům zranění podlehla. Státní zástupce pro něj navrhuje podmínku

I přes nález mamografem však lékař prohlásil, že je vše v pořádku a mohou pokračovat v hormonální stimulaci. Hormonální přípravky zvyšují produkci estrogenu, který zase podporuje růst karcinomu prsu. Léky, které Gabriela užívala, se nesmějí užívat ani při podezření na nádor.

Až po roce a půl, kdy se žena obrátila na odborníky v Nemocnici Na Homolce, u ní došlo k závažné diagnóze duktálního karcinomu s invazí do prsního svalu. Během dvou let podstoupila chemoterapii, operaci i ozařování a v roce 2010 se nakonec uzdravila. Nemoc se jí však po třech letech vrátila s větší intenzitou. Onkologové její prognózu označili za beznadějnou a navrhli pouze paliativní léčbu. Gabriela zemřela v roce 2016.

Domů
Sdílet
Diskuse