Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. července 2023 9:48
Čas čtení 0:43

Tisíce lidí v Náhorním Karabachu žádaly ukončení blokády Lačinského koridoru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Tisíce lidí se v pátek sešly ve městě Stepanakert a žádaly, aby Ázerbájdžán znovu otevřel jediné pozemní spojení sporného regionu Náhorní Karabach s Arménií. TASR zprávu převzala z agentury AFP.

Přibližně 6000 lidí se shromáždilo na náměstí v centru karabašské metropole poté, co uzavření Lačinského koridoru vyvolalo obavy z humanitární krize v regionu. Ázerbájdžán cestu uzavřel v úterý. Obviňuje totiž arménský Červený kříž, že svá zdravotnická vozidla využívá k pašeráckým aktivitám.

13. července 2023 18:01 Čas čtení 1:07 Udělej si zásoby ledu, do Evropy přichází další vlna veder. Někde se teplota přiblíží i 50 stupňům Udělej si zásoby ledu, do Evropy přichází další vlna veder. Někde se teplota přiblíží i 50 stupňům

Předseda separatistické vlády mezinárodně neuznané Náhornokarabašské republiky Gurgen Nersisjan vyzval Rusko, aby zajistilo neomezený pohyb lidí a zboží přes Lačinský koridor. „Situace je hrozná, za několik dní to bude mít nezvratné následky,“ dodal v prohlášení zveřejněném ve čtvrtek večer.

Přístup humanitárních organizací do Náhorního Karabachu je podle arménského resortu diplomacie klíčový pro to, aby se zabránilo humanitární katastrofě. Arménský Červený kříž zase trvá na tom, že ve svých zdravotnických vozidlech nepřeváží žádný nepovolený materiál.

Náhorní Karabach
Zdroj: Wikimedia Commons/Aivazovsky


Náhorní Karabach je zdrojem konfliktu mezi oběma kavkazskými sousedy od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Spory mezi etnickými Armény a turkickými Ázerbájdžánci trvají však již více než století. Ázerbájdžán v roce 2020 převzal kontrolu nad oblastmi, které v této horské enklávě a jejím okolí kontrolovali Arméni. Od té doby pravidelně omezuje jedinou přístupovou cestu spojující Náhorní Karabach s Arménií. Enkláva je na této cestě finančně a vojensky závislá.

Domů
Sdílet
Diskuse