Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adéla Ježková
14. července 2023 12:57
Čas čtení 1:00

Tříhlavá příšera z Dantova Pekla. Evropu sužuje extrémní vlna veder

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tříhlavá příšera z Dantova Pekla. Evropu sužuje extrémní vlna veder
Zdroj: TASR/AP/Mario De Fina

Vlna veder, která dostala název Kerberos podle tříhlavé příšery z antické mytologie, se šíří jižní Evropou. Meteorologové v následujících dnech očekávají teplotní rekordy.

Vedro se má podle deníku Independent ještě zhoršit o víkendu, kdy by v některých částech Řecka, Španělska a Itálie mohla rtuť teploměru atakovat 45 až 48 °C. 

14. července 2023 12:30 Čas čtení 3:03 Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům

„Itálie, Španělsko, Francie, Německo a Polsko čelí velké vlně veder a na ostrovech Sicílie a Sardinie se očekává, že teploty vystoupí až na 48 stupňů Celsia, což je potenciálně nejvyšší teplota, jaká kdy byla v Evropě zaznamenána,“ uvedla ve čtvrtek Evropská kosmická agentura (ESA) podle ABC News.

Opatření pro zaměstnance i turisty

Některé země proto kvůli vysokým teplotám zavedly celou řadu opatření. Například řecká vláda změnila pracovní dobu zaměstnanců a zaměstnankyň tak, aby se vyhnuli poledním vedrům. Veřejnosti jsou zároveň otevřeny klimatizované prostory.

Řecká ministryně kultury Lina Mendoni se rovněž rozhodla chránit návštěvníky a návštěvnice Akropole. Na místo vyrazila ve čtvrtek brzy ráno a společně s Řeckým červeným křížem zdarma rozdala nejméně 20 tisíc lahví vody a informace, jak extrémní vedra zvládnout. V podobných turistických místech je také pro jistotu vždy přistaveno několik sanitek.

11. července 2023 6:00 Čas čtení 5:03 Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku! Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku!

Tzv. „červená výstraha“ byla také podle BBC vyhlášena pro deset italských měst, včetně Říma, Boloně a Florencie. Země již přitom zaznamenala první oběť vlny veder. Stal se jí 44letý dělník, který natíral přechod pro chodce nedaleko Milána. Z extrémního horka zkolaboval a po převozu do nemocnice zemřel.

Kolabují ale i turisti a turistky, kteří ve vysokých teplotách objevují historické památky. Takže pokud se zrovna nacházíš na jihu Evropy, naplánuj si následující dny raději někde u vody. Nebo si alespoň na mapě, kterou vydala ESA, zkontroluj, zda nejsi v nebezpečné oblasti.

vedro
Zdroj: European Space Agency
Domů
Sdílet
Diskuse