Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
26. července 2023 v 14:44
Čas čtení 1:29

Senior, který v herně střelil ženu do hlavy, dostal doživotí. Je nejstarším doživotně odsouzeným v Česku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Senior, který v herně střelil ženu do hlavy, dostal doživotí. Je nejstarším doživotně odsouzeným v Česku
Zdroj: Stanislav Heloňa

Soud poslal do vezení na doživotí třiasedmdesátiletého Adolfa Hlubikova za loňskou vraždu zaměstnankyně olomoucké herny, kterou zblízka střelil do hlavy. Výjimečný trest dostal jednak kvůli brutalitě činu a jednak kvůli své trestní minulosti.

Senior, který při loupežném přepadení střelil ženu z bezprostřední blízkosti do hlavy, byl odsouzen už třináctkrát, mimo jiné i za vraždu spoluvězně v Leopoldově. Za mřížemi strávil téměř padesát let života. Podle odborníků není jeho náprava již možná.

„Obžalovaný jeví známky značné nebezpečnosti, pohotovosti k velmi radikálním, násilným trestným činům za použití různých zbraní, zejména střelných. Pohnutka byla zvlášť zavrženíhodná, vyvolaná krajní bezcitností obžalovaného k životu a zdraví jiných lidí,“ odůvodnil uložení doživotního trestu soudce. Muž navíc jednal ze msty, žena totiž neuposlechla jeho pokyn. 

Podle obhájce je střelec slepý, kamera ho ale zachytila, jak si čte noviny

Hlubikův obhájce Jiří Zrník argumentoval částečnou slepotou odsouzeného, podle lékařské zprávy má být odsouzený na jedno oko prakticky slepý a druhým okem vidí napůl. „Proto žádáme o překvalifikování vraždy na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti,“ uvedl Zrník.

Obhajoba zároveň požádala o vypracování znaleckého posudku v oboru očního lékařství, který by zhodnotil, jestli zdravotní stav Hlubika mohl ovlivnit přesnost střelby. Odsouzený totiž tvrdil, že chtěl ženě mířit na rameno a neměl v úmyslu způsobit jí smrtelné zranění.

„Nepochybujeme, že obžalovaný zdravotní problémy má, ovšem z kamerového záznamu je patrné, že se jednalo o cílené směřování zbraně na hlavu poškozené. Spekulace o nějakém náhodném zasažení nepřichází do úvahy,“ komentoval tuto záležitost předseda senátu Vladimír Štefan.

2. října 2024 v 7:00 Čas čtení 0:30 KVÍZ: Poznáš české true crime filmy a seriály podle jediného záběru? KVÍZ: Poznáš české true crime filmy a seriály podle jediného záběru?

„Obžalovaný chodil se slepeckou holí, tu si však nechal v úschovně na nádraží, načež byl kamerou zachycen, jak si čte noviny. Další znalecký posudek není třeba,“ dodal Štefan.

Na doživotí je ve vězení jen 48 lidí

Žena letos v březnu po deseti měsících boje o život podlehla zranění. Zůstala po ní nezletilá dcera, se kterou žila sama. Soud jí přiznal odškodné milion korun, Hlubik má také zaplatit zhruba čtyři miliony korun zdravotní pojišťovně.

Třiasedmdesátiletý muž se stane nejstarším doživotně odsouzeným v České republice, je o čtyři roky starší než muž, který držel smutné prvenství doteď. K tomuto trestu je kromě něj v současnosti odsouzeno 48 lidí.

Případ se stal loni 20. května na Masarykově třídě v Olomouci. Hlubik si počkal, až z herny odejdou všichni návštěvníci, vešel dovnitř a na pracovnici herny vytáhl revolver, který odcizil svému vnukovi, a žádal peníze. Po slovní potyčce, kdy se žena snažila uchopit zbraň, ji z necelého metru střelil do hlavy. Celou událost zachytil kamerový záznam.

Domů
Sdílet
Diskuse