Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
28. července 2023 15:09
Čas čtení 1:36

Policie na pražském letišti zadržela ruskou tenistku mířící na turnaj Prague Open. Stopku mají další hráčky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Policie na pražském letišti zadržela ruskou tenistku mířící na turnaj Prague Open. Stopku mají další hráčky
Zdroj: Pexels/volně k užití/cottonbro

Organizátorský tým WTA nepředpokládá, že by se nadcházejícího turnaje účastnila jakákoliv hráčka s ruským či běloruským občanstvím.

V sobotu začíná tenisový turnaj Prague Open. Je ale zřejmé, že se ho nezúčastní jedna z hráček, která měla reprezentovat Rusko. Cizinecká policie jí totiž ve čtvrtek vpodvečer na ruzyňském letišti neumožnila vstup do Česka. Informuje o tom ČT24 a iDNES.

„V situaci, kdy Rusko zabíjí na Ukrajině civilisty, není zároveň možné s ruskými sportovci měřit síly na sportovních kláních. Proto naše vláda přijala nařízení, které účast ruských sportovců a soutěží v ČR zakazuje. A policie ho důsledně uplatňuje,“ uvedl na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan.

28. července 2023 14:10 Čas čtení 2:29 Prošli jsme si novou Štvanickou lávku: Jak dlouho teď trvá dostat se z Holešovic do Karlína? Prošli jsme si novou Štvanickou lávku: Jak dlouho teď trvá dostat se z Holešovic do Karlína?

Rakušan odkazoval na příspěvek, který vysvětloval, že při policejní kontrole byly u osoby ruské státní příslušnosti „zjištěny důvody k ukončení přechodného pobytu“ v Česku. Hráčka už opustila Prahu. Policie ani ministerstvo vnitra její identitu nepřiblížily. „Dle dostupných informací další tenistky z těchto zemí nepřicestují,“ přiblížilo ministerstvo vnitra na sociálních sítích.

Nejezděte, vzkazuje ředitel turnaje i dalším

K incidentu se vyjádřil i organizátorský tým WTA. „Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. V tuto chvíli již není na území České republiky,“ uvedl ředitel turnaje Miroslav Malý. „Neprodleně jsme o nastalé situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnaje s ruským či běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly,“ dodal.

Kvalifikace začíná v sobotu, hlavní soutěž pak v pondělí. Oficiální startovní listina bude zveřejněna až těsně před losem, nicméně se předpokládá, že žádná z ruských ani běloruských tenistek na turnaji startovat nebude.

Hlavní fáze dvouhry se měla účastnit Aljaksandra Sasnovičová z Běloruska, víkendovou kvalifikaci v singlu měly podle čtvrtečního seznamu hrát Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se již dříve z hlavní soutěže odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová. 

28. července 2023 11:16 Čas čtení 0:26 Rusko tvrdí, že překazilo další útok ukrajinského dronu  Rusko tvrdí, že překazilo další útok ukrajinského dronu

Nejen Česko. Zasáhla i policie v Polsku

V Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu platí zákaz startu ruských a běloruských sportovců. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo však Rusku podnikat útoky ze svého území.

Podobná situace se odehrála minulý týden v Polsku, kde pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou, jež se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Ostatní hráčky reprezentující Rusko a Bělorusko mají nástup na tenisových turnajích umožněn, avšak pouze pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů.

Domů
Sdílet
Diskuse