Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
28. července 2023 16:43
Čas čtení 0:34

Vzácný historický objev: V Itálii nalezli vrak nákladní lodi pocházející ze starověkého Říma

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vzácný historický objev: V Itálii nalezli vrak nákladní lodi pocházející ze starověkého Říma
Zdroj: Twitter/@Reuters

Italští karabiniéři vyšli ven s novým „úlovkem“, který ležel na dně Středozemního moře.

Vrak lodi starý více než 2000 let se nachází u přístavu Civitavecchia asi 80 kilometrů severozápadně od Říma. Leží na písečném mořském dně v hloubce asi 160 metrů, uvádí se v prohlášení. Informuje o tom TASR. Plavidlo dlouhé více než 20 metrů pochází z prvního nebo druhého století před naším letopočtem. Na palubě se nacházejí stovky amfor, většinou jsou nepoškozené.


„Tento mimořádný nález je důležitým příkladem ztroskotání římské lodi, která čelila nebezpečím moře během snahy dostat se k pobřeží, a vypovídá o starých obchodních trasách,“ uvedli italští karabiniéři, kteří vrak nalezli.

28. července 2023 14:10 Čas čtení 2:29 Prošli jsme si novou Štvanickou lávku: Jak dlouho teď trvá dostat se z Holešovic do Karlína? Prošli jsme si novou Štvanickou lávku: Jak dlouho teď trvá dostat se z Holešovic do Karlína?


Italská policie uvedla, že vrak se podařilo lokalizovat a natočit na video díky dálkově ovládanému robotovi. Bezprostředně po oznámení nálezu však nebylo jasné, zda se archeologové pokusí vyzvednout vrak lodi nebo jeho náklad.

Domů
Sdílet
Diskuse