Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
30. července 2023 20:00
Čas čtení 1:06

Rusko podle papeže vážně uráží Boha, když ve válce ničí i obilí. Vyzývá k záchraně milionů lidí trpících hladem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Hlava katolické církve vyzvala Rusko, aby obnovilo černomořskou iniciativu a obilí se tak mohlo bezpečně převážet.

Papež František v neděli vyzval Rusko, aby změnilo své rozhodnutí o odstoupení od černomořské obilné dohody, která umožňovala Ukrajině vyvážet obilí i přes přetrvávající válku. TASR o tom informuje podle zprávy agentury Reuters.


„Apeluji na své bratry, úřady v Ruské federaci, aby mohla být černomořská iniciativa obnovena a obilí se mohlo bezpečně převážet,“ uvedl papež během každotýdenní modlitby Anděl Páně.


Ceny obilí na světových trzích vzrostly poté, co Rusko 17. července oznámilo, že odstupuje od dohody vyjednané za pomoci Organizace spojených národů a Turecka. Ruská armáda se od té doby při útocích také začala častěji zaměřovat na ukrajinské přístavy a infrastrukturu související s vývozem obilí v Černém moři i na řece Dunaj.


Papež František v neděli v proslovu k davu na náměstí svatého Petra vyzval věřící, aby se dále modlili za „mučednickou Ukrajinu, kde válka ničí všechno i obilí“, což označil za „vážnou urážku Boha“. Papež zároveň poukázal na to, že „k nebi se vznáší pláč milionů bratrů a sester, kteří trpí hladem“.

pápež františek
Zdroj: TASR/AP

Rusko odstoupilo od černomořské obilné dohody, protože podle něj nebyly naplněny jeho požadavky na uvolnění sankcí na vývoz obilí a hnojiv z Ruska. Podle Moskvy také nesměřovalo dostatečné množství vyváženého obilí do chudých zemí.


Ruský prezident Vladimir Putin tento týden na summitu s africkými lídry přislíbil, že Rusko bude Afriku zásobovat obilím, přičemž některé dodávky budou bezplatné. Předseda Africké unie Azalé Assoumani však reagoval, že to možná nebude stačit.


Od začátku invaze na Ukrajinu loni v únoru papež František opakovaně odsoudil konflikt na Ukrajině. Zároveň se ale snaží udržet otevřené komunikační kanály s Moskvou. V květnu František pověřil kardinála Mattea Zuppiho úkolem mírového vyslance. Zuppi od té doby navštívil Rusko, Ukrajinu i Spojené státy, připomíná Reuters.

Domů
Sdílet
Diskuse