Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
10. srpna 2023 14:59
Čas čtení 0:43

Bývalá německá kancléřka Angela Merkel si od státu nechává proplácet kadeřnici a make-up za statisíce korun

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bývalá německá kancléřka Angela Merkel si od státu nechává proplácet kadeřnici a make-up za statisíce korun
Zdroj: Getty Images/Jochen Zick - Pool

Přestože Angela Merkel skončila ve funkci téměř před dvěma lety, stále si nechává od spolkové vlády proplácet některé výdaje. Mezi nimi i služby osobní kadeřnice a vizážistky.

Informaci přinesl německý list Tagesspiegel na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle jeho zjištění si bývalá kancléřka po svém odchodu z funkce neponechala dlouholetou vizážistku, ale rozhodla se využít soukromých služeb módní návrhářky se sídlem v Berlíně.

Kancléřství proplácí Merkel účesy a líčení pro veřejné i soukromé příležitosti. V roce 2022 vyšly tyto služby německé daňové poplatníky na 37 780 eur, tedy v přepočtu na více než 900 tisíc korun. Za rok 2023 tato částka prozatím dosahuje 17 200 eur (zhruba 416 tisíc korun).

10. srpna 2023 10:15 Čas čtení 0:46 FOTO: Válí se ti 55 milionů na účtě? Krejčířova vila je opět na prodej FOTO: Válí se ti 55 milionů na účtě? Krejčířova vila je opět na prodej

Německé kancléřství pro Tagesspiegel uvedlo, že uvedené náklady jsou spojené s výkonem pokračujících úředních povinností, a to bez ohledu na to, jestli jsou veřejné, nebo soukromé.

Deník také zmínil výdaje současného spolkového kancléře Olafa Scholze, který na kadeřníka a make-up v loňském roce vynaložil částku 39 900 eur (966 tisíc korun). 

Minulý týden zaplnil titulní stránky německých novin bavorský premiér Markus Söder, jehož úřad v roce 2022 utratil 180 000 eur (zhruba 4,3 milionu korun) za fotografy na volné noze. Fotografové s politikem externě pracovali i přesto, že premiérův úřad disponoval vlastním fotografem zaměstnaným na dobu neurčitou.

10. srpna 2023 14:23 Čas čtení 0:40 Češce omylem přišlo 250 tisíc korun, její matka je hned utratila. Teď ženě hrozí vězení Češce omylem přišlo 250 tisíc korun, její matka je hned utratila. Teď ženě hrozí vězení
Domů
Sdílet
Diskuse