Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
12. srpna 2023 16:21
Čas čtení 1:00

Mladá generace nechce používat kondomy a riskuje. Nejvíce se u nás šíří kapavka, hlásí znepokojené Nizozemsko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mladá generace nechce používat kondomy a riskuje. Nejvíce se u nás šíří kapavka, hlásí znepokojené Nizozemsko
Zdroj: Unsplash/volně k užití

V Nizozemsku se každoročně rozdá kolem 40 tisíc kondomů se sloganem „Milujte se, nemilujte pohlavně přenosné nemoci“.

V Nizozemsku jsou na vzestupu sexuálně přenosné nemoci. Podle zprávy informačního portálu DutchNews.nl to tvrdí Národní zdravotní institut RIVM.


RIVM vydal varování, že počet pohlavně přenosných chorob v Nizozemsku roste, přičemž antibiotika již nemusí být účinná proti některým z těchto chorob. 

Šíří se především kapavka

Situaci zapříčiňuje i to, že používání kondomů mezi mladými lidmi, kteří tvoří největší sexuálně aktivní skupinu, už léta klesá. Rok 2022 byl v této skupině vrcholným rokem infekcí, šířila se především kapavka.

4. srpna 2023 10:28 Čas čtení 1:03 Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může?

„Mladí lidé si myslí, že pohlavně přenosné nemoci lze vyřešit použitím pilulky, ale ne vždy to platí. Pokud nezasáhneme včas, může to ovlivnit jejich plodnost v budoucnosti,“ řekla doktorka Rosa Joosten z RIVM pro deník Algemeen Dagblad.


Joosten zdůraznila, že prevence je vždy lepší než léčba, což znamená, že je třeba používat kondom. „Opravdu potřebujeme změnu v sexuálním chování, pokud jde o používání kondomů,“ vzkázala. 

Na školách se rozdají tisíce kondomů

Národní zdravotní institut a místní zdravotní rady každý rok během úvodních týdnů vysokoškolského studia i na různých festivalech a masových kulturních akcích rozdají kolem 40 tisíc kondomů se sloganem „Milujte se, nemilujte pohlavně přenosné nemoci“.


Podle zjištění RIVM nepoužívá 40 procent mladých lidí kondom při vztazích na jednu noc. Důvodem může být nevědomost, nedostatek předvídavosti nebo to, že dívky nedostatečně trvají na tom, aby jejich partner používal kondom.


RIVM a organizace zabývající se šířením sexuálně přenosných chorob Soa Nederland žádají návrat veřejných kampaní zaměřených na bezpečný sex, které byly zastaveny před deseti lety a jejichž cílem bylo zvyšovat povědomí o riziku pohlavních chorob.

Domů
Sdílet
Diskuse