Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková ČTK
17. srpna 2023 10:06
Čas čtení 1:37

FOTO: Silné bouřky v Praze zaplavily Státní operu i hlavní nádraží, padaly kroupy, ulice se proměnily v řeky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Silné bouřky v Praze zaplavily Státní operu i hlavní nádraží, padaly kroupy, ulice se proměnily v řeky
Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Bouře doprovázená silným větrem a krupobitím, která ve středu v podvečer zasáhla Prahu a okolí, vytížila hasiče. Vyjeli k téměř dvěma stům případů. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo i vlakovou dopravu.

Přívalový déšť zaplavil suterén Státní opery Praha, kde se nachází i jevištní točna, která před čtyřmi lety prošla modernizací, i další nově zrekonstruované místnosti. Škody tak budou podle hasičů, kteří v budově ve středu pozdě večer zasahovali, značné. Zasaženy jsou zkušebny, sklady dekorací a chodby. Rozsah škod zjišťuje a dokumentuje vedení Národního divadla, pod které Státní opera spadá. 

Deště zasáhly i nedaleké hlavní nádraží, voda tam natekla do odbavovací haly. Podle Správy železnic přitekla po sjezdové rampě, která přivádí auta a taxíky k odjezdovým tabulím v horní části budovy. „Natekla do obchodů i pokladen dopravců, které ale v omezeném režimu fungují. Následky hodinu odstraňovali drážní hasiči, úklidový servis i ochranka. Nádraží je v provozu a vlaky jezdí!“ uvedla kolem 20:15 na síti X Správa železnic.

Hasiči jen v Praze zasahovali na 80 místech. Mluvčí hasičů Martin Kavka České televizi řekl, že zásahy se zprvu týkaly hlavně severu města a centra, postupně ale vyjížděli po celé Praze. Zasahovali zejména u popadaných stromů, které poškodily auta. Některé ulice se proměnily v řeku, kvůli vodě na vozovce byl uzavřen například Zlíchovský tunel. Pražská integrovaná doprava upozorňovala na možná omezení MHD.

Bouřky nejvíce zasáhly střední Čechy, blesk tam udeřil do vlaku

Podle Českého hydrometeorologického ústavu však nejsilnější bouřky zasáhly střední Čechy. Bouřky zkomplikovaly provoz na železnici, týkalo se to hlavně Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje. Zabezpečovací zařízení kvůli bouřce nefungovalo například v úseku Protivín–Beroun. Mezi Březnicí a Pískem kvůli tomu byla dočasně zavedena náhradní autobusová doprava. Zásah bleskem způsobil poruchu také na trati mezi Kralupy nad Vltavou a pražskou Hostivaří. Stála kvůli tomu dálková i regionální doprava, provoz tam byl obnoven zhruba v 19:30. Nejvíce problémů způsobily popadané stromy, výjimkou ale nebyl ani zásah blesku přímo do vlaku.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

„Situace je obecně klidná, nicméně máme komplikace například na koridoru mezi Prahou a Ústím nad Labem. Tam nám blesk udeřil přímo do soupravy osobního vlaku, který tím pádem uvázl a provoz tam byl zastaven asi na hodinu,“ řekl ve středu večer mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Domů
Sdílet
Diskuse