Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. srpna 2023 11:59
Čas čtení 0:53

Papež František: Církev má být otevřena každému, především to platí pro LGBTQ lidi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Papež František: Církev má být otevřena každému, především to platí pro LGBTQ lidi
Zdroj: Buda Mendes/Getty Images

„Chtěl bych těm lidem připomenout, že zpátečnictví není k ničemu dobré. Musíme pochopit, že v chápání záležitostí víry a morálky probíhá náležitý vývoj,“ vysvětlil papež František.

Papež František si stěžoval na „silný zpátečnický postoj“ některých katolíků ve Spojených státech, kteří odmítají přijmout změnu v katolické církvi. Informovala o tom tisková agentura AFP.


Papež František (86) to řekl jezuitům v Lisabonu během Světových dnů mládeže 5. srpna, ale jeho slova zveřejnil až nyní magazín Civilta Cattolica.

Jeden jezuita se papeže zeptal na kritiku jeho způsobu řízení církve, kterou mu adresovali někteří vysoce postavení američtí katolíci. František se podle nich nevyjadřuje dostatečně zřetelně k interrupcím a je příliš soucitný k homosexuálům a rozvodům.

Církev má být otevřena LGBTQ lidem, prohlásil papež

„Vidíte, že ve Spojených státech není situace jednoduchá: je tam velmi silný zpátečnický postoj,“ odpověděl František. „Chtěl bych těm lidem připomenout, že ‚indietrismo‘ (zpátečnictví) není k ničemu dobré, a musíme pochopit, že v chápání záležitostí víry a morálky probíhá náležitý vývoj...“ dodal papež.


Zmínil otroctví jako příklad: „Někteří papeži přede mnou ho tolerovali, ale věci jsou dnes jiné.“


„Když směřujete dozadu, vytváříte něco uzavřeného, ​​odpojeného od kořenů církve, a přicházíte o svěžest objevu,“ pokračoval František. „Kromě toho můžete přijít o tu pravou tradici a obrátit se na ideologie jako na pomůcku,“ dodal.


Papež zopakoval, že církev má být otevřena každému, především to platí pro LGBTQ lidi. „Doprovázet lidi duchovně a pastoračně vyžaduje hodně citlivosti a tvořivosti. Ale každý, každý, každý je pozván k životu v církvi: nikdy na to nezapomínejte,“ řekl papež.

Domů
Sdílet
Diskuse