Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
30. srpna 2023 17:26
Čas čtení 1:46

Vláda rozhodla o prodeji a propagaci kratomu a CBD. Jak zní nová pravidla?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda rozhodla o prodeji a propagaci kratomu a CBD. Jak zní nová pravidla?
Zdroj: Freepik / volně k užití

Vláda souhlasí se vznikem kategorie psychomodulačních látek, díky které reguluje prodej kratomu nebo CBD.

Tyto psychoaktivní látky tak budou nově prodávány pouze osobám starším osmnácti let. Do jejich prodeje se pak budou moci pustit pouze registrované firmy, které splní pevně dané podmínky. Prodejcům bude mimo jiné uložena povinnost uvádět účinky, rizika i doporučené dávkování těchto produktů. Na kratom, CBD a další látky se bude vztahovat i zákaz reklamy.

Ať si každý pije a kouří, co chce. Ale až od osmnácti let

„Jako společnost máme pravidlo, že lidé mohou pít alkohol. I tak máme ale hranici osmnácti let. Má to své důvody. Stejnou hranici ale nemá spousta nových látek, které zaplavují trh a s nimiž si zákony zatím neporadily,“ uvedli na Facebooku Piráti, kteří nová pravidla navrhli.

Konkrétně pak zmínili kratom a různé konopné produkty. „Mezi mladistvými jsou tyto látky populární. A obchodníci to samozřejmě vědí. I proto se některé obaly vyznačují lákavým vzhledem, jsou na nich mimozemšťani, smajlíci, medvídci, a samozřejmě obsahují i příchutě od bonbónů, přes různé ovoce až po exotické drinky,“ sdělili Piráti a dodali, že úplný zákaz, ke kterému se vlády často v případě nových látek uchylovaly, není řešením. „Tím vždy vznikl nelegální trh, kde byla látka k dispozici každému, a to v pochybné kvalitě.“

Piráti se domnívají, že díky jejich novým návrhům bude stát schopný rychle reagovat i na jakékoliv nové psychoaktivní látky, které by se v budoucnu mohly na trhu objevit a hrozilo by jejich nekontrolované šíření. Vláda kromě toho schválila také rozšíření definice návykových látek, což umožní trestně postihovat neoprávněnou výrobu, distribuci i prodej psychomodulačních látek. „Ať si každý pije a kouří, co chce. Ale až od osmnácti let. Se zodpovědností prodejců a s co nejnižšími riziky,“ uvedl předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš.

Účinky kratomu jsou závislé především na užitém množství (a také na způsobu zpracování listů během jejich sušení). Při nižších dávkách působí stimulačně, při vyšších spíše tlumivě a euforicky. Prášek z listů se nejčastěji užívá rozmíchaný v nápoji, případně v kapslích. Jak funguje a jaké jsou jeho pozitivní a negativní účinky, jsme řešili s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem a s Lukášem Pfefferem, mluvčím Česko-slovenské asociace za kratom. Přečíst si o tom můžeš tady.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by mohl být legislativní proces rychlý. Návrh má totiž souhlasné stanovisko nejen vlády, ale i některých členů opozice, zejména z hnutí ANO. Zákon by mohl vejít v platnost začátkem příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse