Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. září 2023 10:49
Čas čtení 0:56

Oprav dům po babičce, stát ti na to dá až milion korun. Poradíme ti, jak vyplnit žádost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Oprav dům po babičce, stát ti na to dá až milion korun. Poradíme ti, jak vyplnit žádost
Zdroj: master1305 / Freepik / volně k užití

Cílem programu je zrychlit tempo renovací a snížení energetické náročnosti budov, stejně jako zvýšení dostupnosti kvalitního a úsporného bydlení. Program měl původně startovat již 1. září, vláda ale nakonec konkrétní termín představí až příští týden.

„Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 procent rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu,“ uvedl pro deník E15 ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle jeho slov chce vláda především využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se české obce dále rozšiřovaly do volné krajiny.

Kdo může o dotaci žádat?

Finanční příspěvek je určen pro majitele rodinných domů a rekreačních objektů, které jsou využívány pro trvalé bydlení. Na dotaci tak dosáhnou zaměstnavatelé, OSVČ, pracující důchodci i studenti nebo rodiče na mateřské dovolené.

Podmínky pro získání příspěvku

Podmínkou čerpání dotace je zateplení daného objektu, které program pokryje z 50 procent. Stát může k tomuto účelu vyplatit až jeden milion korun. Výhodou programu je, že peníze jsou vypláceny předem.

Cílem projektu je podpořit především mladé rodiny, proto žadatel obdrží navíc bonus 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě. Žadatelé ze státem podporovaných obcí a z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje se navíc mohou těšit na bonus 10 procent z celkové výše příspěvku.

Jak podat žádost?

Formulář k podání žádosti najdeš na webu Státního fondu životního prostředí. Podmínky získání dotace jsou následující:

  • V žádosti musí být uvedena opatření týkající se zateplení domu.
  • Žadatel je povinen umožnit pověřené osobě pořídit fotodokumentaci podpořených opatření.
  • Pokud se žadatel chystá na svém objektu instalovat podporovaná zařízení využívající energii z obnovitelných zdrojů, musí tuto instalaci provést dodavatel veškerými disponujícími zákonnými oprávněními.
Domů
Sdílet
Diskuse