Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. září 2023 12:06
Čas čtení 1:49

Ukrajinci versus Romové? Organizace kontroverzní souboj zrušila. „Absolutní zoufalost,“ kritizují zápas lidé

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ukrajinci versus Romové? Organizace kontroverzní souboj zrušila. „Absolutní zoufalost,“ kritizují zápas lidé
Zdroj: Freepik/volně k užití

„Nikdy jsme nechtěli vyvolávat jiné emoce než ty, které jsou spojené s radostí a vzrušením z těchto sportů,“ uvedl promotér RedFace Petr Diviš.

Ještě 29. srpna lákala česko-slovenská bojová organizace RedFace na souboj Ukrajinci versus Romové. „Bitva bez pravidel, avšak fairplay“, jak organizátoři událost nazvali, ale vyvolala vlnu negativní kritiky. RedFace se tak rozhodla plánovaný zápas zrušit a ve čtvrtek vysvětlila důvod.

Špatně pochopená myšlenka, nebo zoufalý krok?

„Toto rozhodnutí jsme učinili po pečlivém zhodnocení všech možných důsledků takového souboje. Naším hlavním cílem je vždy podporovat a šířit vášeň pro bojové sporty mezi našimi fanoušky. Nikdy jsme nechtěli vyvolávat jiné emoce než ty, které jsou spojené s radostí a vzrušením z těchto sportů,“ napsal ve vyjádření promotér RedFace Petr Diviš.

Chybou bylo podle něj zveřejnění neoficiální fightcard, která měla sloužit jen pro pracovní účely a neměla ji vidět veřejnost. „I když jsme ji nahradili ihned za správnou, již bylo pozdě,“ sdělil. Přestože měl být prý zápas podle pravidel MMA, v duchu fairplay a na vše by dohlíželi proškolení rozhodčí, zápas nakonec nebude. „Doufám a modlím se za mír a klid obou komunit, jsem popřípadě připraven pomoct s jakýmkoliv problémem jak Romům, tak Ukrajincům,“ dodal závěrem Diviš.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený RED FACE (@redface.cz)

Své vyjádření promotér přidal k videu, na němž situaci rozebírá podnikatel a rapper Rakys, který s organizací spolupracuje. „Média a veřejnost špatně pochopily naši myšlenku. Psaly o nás, že chceme parazitovat na každé straně a vzbuzovat nenávist. Naše myšlenka byla úplně jiná. Chtěli jsme ukázat, že se vše dá řešit v duchu sportu v kleci, a ne na ulici,“ řekl. 

„Museli jsme s promotérem organizace a s vysoce postaveným zástupcem Ukrajiny usednout ke stolu. Našli jsme společnou řeč a dospěli jsme k tomu, že tento zápas se nemůže uskutečnit, protože by to nebylo dobré pro stranu Ukrajinců ani Romů,“ doplnil a vyzval k zastavení šíření nenávisti mezi Romy a Ukrajinci. 

30. srpna 2023 9:42 Čas čtení 0:51 Půjde Mawar do vězení? Policie obvinila zápasníka ze dvou trestných činů Půjde Mawar do vězení? Policie obvinila zápasníka ze dvou trestných činů

Do RedFace se kvůli duelu pustil elitní český MMA trenér André Reinders, podle kterého se jednalo o zoufalý krok. „Za mě je to absolutní zoufalost a snaha organizace, která se pohybuje na úplném dnu toho, co v České republice můžeme vídat, o přilákání pozornosti a zneužívání jakýchkoliv témat. Jenom to ukazuje, na jaké dno jsou organizace tohoto typu schopny sáhnout. Jde jim čistě o přitáhnutí pozornosti a člověk tam opravdu nemůže čekat něco, co by se týkalo sportu obecně,“ citoval kouče server Sport.cz

Ke dnes už zrušenému souboji se vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Obliba bojových sportů je věcí osobního vkusu, promovat je ve válečné rétorice je však nejen nevkusné, ale hlavně nebezpečné,“ napsal na sociální síť X. 

Napětí mezi Romy a Ukrajinci v Česku vyvolalo několik tragických událostí. Jednou z nich byla červnová potyčka u Brněnské přehrady. Mezi Ukrajincem a několika Romy došlo ke konfliktu, při němž byl ubodán romský mladík. V reakci na násilnou smrt Romové svolali v Brně demonstraci.

Domů
Sdílet
Diskuse