Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
4. září 2023 8:29
Čas čtení 1:08

Francie chce zakázat ochucené jednorázové elektronické cigarety. Obává se o zdraví mladých lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francie chce zakázat ochucené jednorázové elektronické cigarety. Obává se o zdraví mladých lidí
Zdroj: Getty imaes/Martina Paraninfi

Stále více studií dokazuje, že inhalování e-cigaret způsobuje v plicích buněčné a molekulární změny. Proti vapování se proto postavily i jiné země, jako je Německo, Austrálie či Nový Zéland.

Jednorázové elektronické cigarety budou ve Francii zakázány, prohlásila v neděli současná francouzská premiérka Élisabeth Borne. Pro televizní stanici RTL uvedla, že vláda „brzy představí nový národní plán boje proti kouření, a to zejména zákazem jednorázových elektronických cigaret, které dávají mladým lidem špatné návyky“. Informuje o tom portál The Guardian.

Kouření podle Borne zapříčiňuje v zemi 75 000 úmrtí ročně. Tvrdí, že právě jednorázové cigarety jsou vstupní branou ke kouření. Obává se, že o cigarety s příchutěmi jako ledové bonbóny či marshmallow se zajímají zejména teenagery.

Proti e-cigaretám se postavila již řada zemí

O jejich zákazu uvažuje i několik evropských zemí. V Belgii zakázali jejich online prodej, zatímco v Irsku probíhají o zákazu vnitrostátní konzultace. V Německu jsou zakázány ochucené e-cigarety, přičemž hlava státu varuje, že se může jednat jen o začátek.

Nejtvrději zareagovala Austrálie, kde si tyto inhalátory můžeš pořídit jen na předpis. Snižuje také obsah nikotinu a omezuje množství příchutí, ze kterých si může člověk vybrat. Šlo o jednu z největších reforem týkajících se kouření za více než deset let.

7. října 2023 11:00 Čas čtení 3:47 Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan

Na Novém Zélandu se elektronické cigarety nesmějí objevit v reklamách, které by mohly vidět děti, ani se prodávat v blízkosti škol. Počet 14letých studentů, kteří denně vapují e-cigarety, se od roku 2019 do roku 2021 ztrojnásobil.

Způsobují změny v plicích

Jelikož na úrovni Evropské unie neexistují žádné závazné předpisy pro elektronické tabákové výrobky, pravidla udělování licencí, distribuce a zdanění se v jednotlivých členských státech liší. V Česku jsou e-cigarety povoleny a bez problémů zde zakoupíš i kontroverzní Elf Bary. 

E-cigarety obsahují e-liquid většinou složený z propylenglykolu, rostlinného glycerinu, příchuti a nikotinové soli. Některé místo nikotinu obsahují vitamíny, hormony nebo esenciální silice. Nedávná studie ukázala, že inhalování e-cigaret způsobuje v plicích buněčné a molekulární změny.

Domů
Sdílet
Diskuse