Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta TASR
8. září 2023 11:33
Čas čtení 0:35

GALERIE: Kim čong-un představil gigantickou jadernou ponorku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
GALERIE: Kim čong-un představil gigantickou jadernou ponorku
Zdroj: TASR/AP

Severní Korea má novou jadernou ponorku. Její síla je ale zpochybnitelná.

Severní Korea představila svou první taktickou jadernou ponorku. Informuje o tom tamní státní agentura KCNA. Podle diktátora Kim Čong-una je důležité, aby námořnictvo země disponovalo jadernými zbraněmi. Slavnostní představení ponorky jménem Hrdina Kim Kun-on je podle tiskové agentury „začátkem nové kapitoly námořních sil“.

Zmínky o tom, že Severní Korea staví válečnou ponorku, se poprvé objevily v roce 2016. Nelze ale předpovědět, jestli se skutečně jedná o tak silnou zbraň, jak ji země prezentuje.

Jihokorejský vojenský představitel její sílu totiž zpochybnil. „Dosavadní analýza vnějších znaků této severokorejské ponorky ukazuje, že její části byly zvětšeny, aby mohla nést raketu, ale za cenu toho, že není ve stavu, aby byla schopna normálního provozu,“ cituje jej agentura TASR.

Severní Korea má podle odhadů 70 až 90 ponorek s dieselovým pohonem. Přestože se jedná o jednu z největších flotil, většina plavidel postupně chátrá a je schopná odpalovat pouze torpéda a miny, nikoli rakety.

ponorka, kldrponorka, kldrponorka, kldrponorka, kldr
Zobrazit galerii
(6)
Domů
Sdílet
Diskuse