Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. září 2023 8:36
Čas čtení 1:19

V Tatrách po tragickém pádu zahynul paraglidista z Polska. Záchranářský vrtulník zasahoval o víkendu opakovaně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Tatrách po tragickém pádu zahynul paraglidista z Polska. Záchranářský vrtulník zasahoval o víkendu opakovaně
Zdroj: Horská služba Slovenska

Lékařka na místě zjistila, že šestadvacetiletý muž z Polska utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Záchranářský vrtulník z Popradu během neděle vzlétl na pomoc lidem celkem pětkrát. V jednom případě však pomoc dorazila pozdě. Vrtulníková záchranná zdravotní služba Air – Transport Europe na sociální síti informovala, že pád v oblasti Gerlachovského kotle ve Vysokých Tatrách nepřežil mladý paraglidista. Informuje o tom TASR.

„Svědci nahlásili ráno pád paraglidisty z výšky přibližně 50 metrů. Během pádu ztratil přilbu a následným nárazem do skal utrpěl vážné poranění hlavy a páteře. Po příletu do oblasti byla lékařka spolu s horským záchranářem vysazena palubním navijákem. Muž ležel mezi skalami bez známek života,“ uvedla záchranná služba.

Lékařka na místě zjistila, že šestadvacetiletý muž z Polska utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Druhý let směřoval do Zlomiskové doliny, kde při výstupu vypadl ze zdi padesátiletý polský turista, přičemž si poranil dolní končetinu v oblasti kotníku. Z místa byl evakuován a převezen do Starého Smokovce, kde mu lékařka poskytla další ošetření. Jelikož posádka mezitím přijala další výzvu k pomoci, pacient byl předán do péče pozemních záchranářů. Ti ho převezli na další ošetření do popradské nemocnice.

Úraz utrpěla i jiná paraglidistka

Mezitím už byl záchranářský vrtulník opět ve vzduchu a směřoval k chodníku na Zbojnickou chatu. „Pomoc záchranářů potřeboval šedesátiletý muž, který pociťoval výrazné bolesti na hrudi s kolapsovým stavem. Lékařka ho z místa evakuovala palubním navijákem, během mezipřistání mu poskytla neodkladnou zdravotní péči a s podezřením na akutní infarkt myokardu byl převezen do popradské nemocnice. Tam si ho převzala košická posádka leteckých záchranářů a dále transportovala na vyšší pracoviště – do kardiocentra v Prešově,“ dodávají letečtí záchranáři.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

Popradské posádce v té době přišlo další hlášení o urgentním letu ke Skalnatému plesu. Tam pomoc potřebovala sedmatřicetiletá paraglidistka, která po pádu utrpěla úraz bederní části páteře a žeber. Po ošetření ji přeložili na palubu a vrtulníkem transportovali do nemocnice v Popradu.

Vpodvečer přišel na základnu požadavek o technickou pomoc pod Gerlachovský štít, kde uvázli tři polští horolezci. Jelikož byli bez zranění, postupně je záchranáři, doplnění o členy horské záchranné služby, z místa evakuovali a převezli ke Slezskému domu. Odtud pokračovali dále samostatně.

Domů
Sdílet
Diskuse