Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. září 2023 v 8:36
Čas čtení 1:19

V Tatrách po tragickém pádu zahynul paraglidista z Polska. Záchranářský vrtulník zasahoval o víkendu opakovaně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Tatrách po tragickém pádu zahynul paraglidista z Polska. Záchranářský vrtulník zasahoval o víkendu opakovaně
Zdroj: Horská služba Slovenska

Lékařka na místě zjistila, že šestadvacetiletý muž z Polska utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Záchranářský vrtulník z Popradu během neděle vzlétl na pomoc lidem celkem pětkrát. V jednom případě však pomoc dorazila pozdě. Vrtulníková záchranná zdravotní služba Air – Transport Europe na sociální síti informovala, že pád v oblasti Gerlachovského kotle ve Vysokých Tatrách nepřežil mladý paraglidista. Informuje o tom TASR.

„Svědci nahlásili ráno pád paraglidisty z výšky přibližně 50 metrů. Během pádu ztratil přilbu a následným nárazem do skal utrpěl vážné poranění hlavy a páteře. Po příletu do oblasti byla lékařka spolu s horským záchranářem vysazena palubním navijákem. Muž ležel mezi skalami bez známek života,“ uvedla záchranná služba.

Lékařka na místě zjistila, že šestadvacetiletý muž z Polska utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Druhý let směřoval do Zlomiskové doliny, kde při výstupu vypadl ze zdi padesátiletý polský turista, přičemž si poranil dolní končetinu v oblasti kotníku. Z místa byl evakuován a převezen do Starého Smokovce, kde mu lékařka poskytla další ošetření. Jelikož posádka mezitím přijala další výzvu k pomoci, pacient byl předán do péče pozemních záchranářů. Ti ho převezli na další ošetření do popradské nemocnice.

Úraz utrpěla i jiná paraglidistka

Mezitím už byl záchranářský vrtulník opět ve vzduchu a směřoval k chodníku na Zbojnickou chatu. „Pomoc záchranářů potřeboval šedesátiletý muž, který pociťoval výrazné bolesti na hrudi s kolapsovým stavem. Lékařka ho z místa evakuovala palubním navijákem, během mezipřistání mu poskytla neodkladnou zdravotní péči a s podezřením na akutní infarkt myokardu byl převezen do popradské nemocnice. Tam si ho převzala košická posádka leteckých záchranářů a dále transportovala na vyšší pracoviště – do kardiocentra v Prešově,“ dodávají letečtí záchranáři.

31. května 2024 v 15:30 Čas čtení 3:42 Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime

Popradské posádce v té době přišlo další hlášení o urgentním letu ke Skalnatému plesu. Tam pomoc potřebovala sedmatřicetiletá paraglidistka, která po pádu utrpěla úraz bederní části páteře a žeber. Po ošetření ji přeložili na palubu a vrtulníkem transportovali do nemocnice v Popradu.

Vpodvečer přišel na základnu požadavek o technickou pomoc pod Gerlachovský štít, kde uvázli tři polští horolezci. Jelikož byli bez zranění, postupně je záchranáři, doplnění o členy horské záchranné služby, z místa evakuovali a převezli ke Slezskému domu. Odtud pokračovali dále samostatně.

Domů
Sdílet
Diskuse