Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
17. září 2023 7:30
Čas čtení 0:32

Máš ruskou SPZ? K nám nesmíš. Další evropská země zavedla nové omezení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Polský ministr vnitra Mariusz Kaminski v sobotu oznámil, že osobním autům registrovaným v Rusku bude zakázán vjezd do země. Před Polskem podobnou sankci zavedlo Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Polsko zákazem reaguje na vyjádření Evropské komise, která v minulých dnech zavedla pravidla ohledně zákazu dovozu automobilů a osobních věcí z Ruska. „Tuto záležitost uzavíráme. Žádné ruské vozidlo do Polska nevjede,“ uvedl Kaminski. Zákaz už byl v Polsku dříve zaveden pro kamiony s ruskou poznávací značkou. 

Nové omezení je ukázkou napjatých vztahů mezi Moskvou a Varšavou, které se od začátku války na Ukrajině postupně zhoršují. 

16. září 2023 17:25 Čas čtení 0:32 Policie na demonstraci v Praze zadržela extremistu, na triku měl symbol wagnerovců Policie na demonstraci v Praze zadržela extremistu, na triku měl symbol wagnerovců
Mariusz Kamiński
Zdroj: ČTK/PAP/Tomasz Gzell

„Zákaz se vztahuje na všechna vozidla, tedy i na ta, která jsou užívána komerčně, i na osobní vozidla. Nezáleží přitom na tom, zda je majitelem či majitelkou občan Ruska, nebo ne. Nově zavedené pravidlo říká, že pokud je auto registrováno v Rusku, nemá právo na vstup do Polska,“ vysvětlil Kaminski. 

Polsko slouží jako dopravní uzel pro spojence, kteří dodávají zbraně na Ukrajinu, píše server Kyiv Independent. Zákaz vejde v platnost o nedělní půlnoci. 

Domů
Sdílet
Diskuse