Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
17. září 2023 v 14:49
Čas čtení 1:13

GALERIE: Ničivé záplavy v Libyi za sebou zanechaly spoušť a tisíce obětí. Podle expertů se rozsáhlé tragédii dalo zabránit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

S lépe fungující koordinací mohly úřady vydat výstrahy a orgány krizového řízení by byly schopny provést evakuaci lidí, upozornila Světová meteorologická organizace.

Počet obětí ničivých záplav ve městě Darná na východě Libye se zvýšil na 11 300, dalších 10 100 lidí je stále pohřešováno. V nedělní zprávě o situaci to uvedl Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí. Civilisté byli z Darny evakuováni a přístup do města mají jen záchranářské týmy. Vysídleno je nejméně 30 tisíc obyvatel z Darny, tisíce dalších z přilehlých míst jsou také bez domova.

17. září 2023 v 13:00 Čas čtení 1:02 Italský ostrůvek čelí historickému náporu migrantů. Podle premiérky je situace neúnosná Italský ostrůvek čelí historickému náporu migrantů. Podle premiérky je situace neúnosná

Rozsáhlé povodně v přístavním městě Darná způsobila bouře Daniel, která se východní částí Libye přehnala minulou neděli. V důsledku bouře se tam protrhly dvě nedaleké přehrady.

Světová meteorologická organizace upozornila, že většině úmrtí způsobených ničivými záplavami v Libyi se dalo zabránit, pokud by tamní systémy včasného varování a krizového řízení fungovaly správně.

Bilance obětí zřejmě poroste

Na jiných místech východní Libye evidují dosud 170 mrtvých. Záchranné a pátrací operace pokračují a očekává se, že bilance obětí poroste. Podle šéfa libyjské pobočky humanitární organizace Červený kříž a Červený půlměsíc Tamera Radana stále existuje naděje, že záchranáři najdou v sutinách přeživší.

Světová zdravotnická organizace v sobotu oznámila, že úřady zatím oficiálně identifikovaly 3958 obětí. Maltská civilní ochrana uvedla, že záchranný tým z Malty našel v pátek na pláži několik set těl. Pátrací týmy pročesávají ulice, zničené budovy, a dokonce i moře ve snaze najít další těla.

Do oblasti v neděli dorazilo 29 tun léků a zdravotních potřeb pro téměř 250 tisíc lidí, uvedla WHO. Libyjské úřady informovaly, že vzhledem k rostoucím obavám o bezpečnost vody začaly odebírat vzorky a od neděle budou očkovat záchranáře, zdravotníky a děti.

záplavy v líbyizáplavy v líbyizáplavy v líbyizáplavy v líbyi
Zobrazit galerii
(12)

V Libyi panuje chaos od povstání v roce 2011, při kterém svrhli a zabili dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího. Země je rozdělena mezi tzv. vládu národní jednoty sídlící v hlavním městě Tripolis na západě, která má podporu OSN, a soupeřící vládu na východě. Obě strany se opírají o podporu místních ozbrojených skupin i regionálních a světových mocností.

Domů
Sdílet
Diskuse