Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
20. září 2023 v 8:50
Čas čtení 0:44

Ceny benzinu a nafty jsou v Polsku neuvěřitelně nízké. Kolik ušetříš na jedné nádrži?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V Polsku mají neuvěřitelně levný benzin. Odborníci si ceny nedokážou vysvětlit.

Mnoho Čechů opět jezdí nakupovat pohonné hmoty do sousedního Polska, kde jsou ceny výrazně nižší. Zákazníci platí o šest až sedm korun za litr benzinu nebo nafty méně v porovnání s cenami v Česku. Průměrná cena benzinu se v Polsku pohybuje kolem šesti zlotých a 30 grošů, což je v přepočtu asi 33 korun. U nafty se cena za litr dostane pod 33 korun. 

Mnozí analytici si levný benzin a naftu nedokážou rozumně vysvětlit. Zatímco v evropských zemích včetně Česka ceny pohonných hmot rostou, v Polsku zůstaly stejné, nebo dokonce klesly. Proto se mnohým motoristům daří ušetřit kolem stovky korun za jedno natankování.

Na začátku roku 2022 Poláci snížili DPH na pohonné hmoty, což způsobilo, že mnoho Čechů v příhraničí tankuje u severních sousedů. Poláci však již před mnoha měsíci vrátili DPH na původní úroveň a analytici současné nízké ceny nechápou.

Podle polských médií za tím mohou být i blížící se říjnové volby. Podle polských novinářů se současná vláda snaží přesvědčit občany, že se ceny v zemi stabilizovaly. Podle odborníků takto nízké ceny vydrží až do 15. října, kdy se v Polsku konají parlamentní volby.

orlen čerpacia stanica
Zdroj: Orlen
Domů
Sdílet
Diskuse