Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
25. září 2023 16:41
Čas čtení 0:59

Kontrola jednorázových elektronických cigaret v Česku: Téměř polovina nesplňuje podmínky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontrola jednorázových elektronických cigaret v Česku: Téměř polovina nesplňuje podmínky
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Krajské hygienické stanice při kontrole zjistily, že 40 % jednorázových elektronických cigaret s příchutí mají špatně označené složení.

„“V květnu a červnu proběhly kontroly označování jednotkových balení a způsobu prodeje jednorázových elektronických cigaret s příchutí (jak s obsahem nikotinu, tak bez). Probíhaly ve 160 kamenných prodejnách v Česku.

25. září 2023 8:59 Čas čtení 1:39 Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky

„Jednorázové elektronické cigarety jsou stále oblíbenější, především mezi mladými lidmi. Ti jsou přitahováni pestrobarevným balením výrobků s lákavými příchutěmi, přičemž označení jednotkových balení a způsob prodeje těchto výrobků ne vždy splňuje požadavky platných právních předpisů,“ uvedli hygienici ve vyhodnocení kontrol, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Chybělo označení věkového omezení nebo složení 

Při kontrole způsobu prodeje těchto výrobků ve stravovacích zařízeních nebyly zjištěny žádné nedostatky, kontrola jednotlivých balení v jiných prodejnách však ukázala, že dva z pěti výrobků nebyly správně označeny. „V některých případech nebyly elektronické cigarety nabízeny na vyčleněném místě odděleně od ostatního nabízeného sortimentu zboží nebo bez zjevně viditelného textu zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let.“

7. září 2022 19:22 Čas čtení 1:08 E-cigaretová společnost Juul zaplatí téměř 440 milionů dolarů za to, že cílila na teenagery E-cigaretová společnost Juul zaplatí téměř 440 milionů dolarů za to, že cílila na teenagery

Krajské hygienické stanice tak předaly České obchodní inspekci celkem 14 podnětů ke kontrole. Nejčastěji pochybili prodejci v Praze a v Jihočeském kraji, jen v Praze bylo na základě kontroly staženo z trhu a zlikvidováno přes tisíc nevyhovujících jednorázových cigaret.

Celkově kontroloři prověřili 397 zařízení, s nikotinem i bez něj. Správný způsob značení složení nemělo 165 z nich. „Častá pochybení, kdy výrobky neuvádí seznam všech složek v sestupném pořadí podle hmotnosti, může mít vliv na spotřebitelovo rozhodnutí o užití či neužití výrobku, jakož i na jeho zdraví v případě, že by byl na některou z obsažených složek alergický či senzitivní,“ uvedli. Často chyběl seznam všech složek cigarety nebo požadované údaje v českém jazyce.

Domů
Sdílet
Diskuse