Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. září 2023 15:19
Čas čtení 0:34

Karabašská republika k 1. lednu zanikne, z oblasti uprchla více než polovina obyvatel

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Karabašská republika k 1. lednu zanikne, z oblasti uprchla více než polovina obyvatel
Zdroj: TASR

Prezident karabašské republiky Samvel Šahramanian rozhodl o zrušení všech státních institucí s platností od 1. ledna 2024. Mezinárodně neuznaný státní útvar tak od toho dne přestane existovat.

Prezident karabašské republiky Samvel Šahramanian podepsal dekret o rozpuštění všech státních institucí od 1. ledna 2024, oznámily ve čtvrtek karabašské arménské úřady. Samozvaná republika tak přestane existovat a de facto se stane součástí Ázerbájdžánu. 

Z oblasti Náhorního Karabachu mezitím uprchlo do Arménie přes 68 tisíc lidí. To je více než polovina odhadované populace separatistického regionu. 

Minulý týden totiž Baku zahájilo v Náhorním Karabachu vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kompletní kontrolu. Ázerbájdžáncům se podařilo prolomit obranné pozice arménských separatistů a karabašské úřady kapitulovaly. Region, který byl od války v roce 1994 v rukou Arménů, byl při bojích v roce 2020 částečně dobyt Ázerbájdžánem zpět.

V oblasti před začátkem konfliktu z minulého týdne žilo podle dostupných informací asi 120 tisíc etnických Arménů. Někteří tamní obyvatelé už dříve upozorňovali na to, že mají jen velmi omezený přístup k jídlu, elektřině či palivu, a fakticky žili v obležení.

Domů
Sdílet
Diskuse