Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
2. října 2023 15:41
Čas čtení 0:48

Zuzana Čaputová oficiálně pověřila Roberta Fica sestavením slovenské vlády. Dostal časové ultimátum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zuzana Čaputová oficiálně pověřila Roberta Fica sestavením slovenské vlády. Dostal časové ultimátum
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová předala vítězi tamních parlamentních voleb Robertu Ficovi, šéfovi strany Směr, pověření k sestavení vlády. Od prezidentky dostal na sestavení vlády 14 dní.

Pověření k sestavení vlády pro předsedu Směru-SD Roberta Fica bude, tak jak bylo zvykem dosud, časově ohraničeno. Informovala o tom v pondělí prezidentka Zuzana Čaputová s tím, že v pondělí se kromě Fica setká i s předsedou hnutí Progresivní Slovensko Michalem Šimečkou a v úterý s předsedou strany Hlas-SD Petrem Pellegrinim. V následujících dnech budou pokračovat setkání s dalšími lídry.

1. října 2023 7:08 Čas čtení 0:36 Volby na Slovensku vyhrál Fico s velkým náskokem. Jaké další strany se dostaly do parlamentu? Volby na Slovensku vyhrál Fico s velkým náskokem. Jaké další strany se dostaly do parlamentu?

Vše ukáží nejbližší dny


„Ústavní tradicí na Slovensku je pověřit sestavením nové vlády předsedu strany, která získala ve volbách nejvyšší počet hlasů voličů. Úkolem hlavy státu je respektovat výsledek demokratických voleb a zároveň zajišťovat řádný chod ústavních orgánů,“ uvedla prezidentka s tím, že proto pověří sestavením vlády předsedu Směru-SD Roberta Fica.


Nejbližší dny podle jejích slov ukáží, které strany budou schopny najít většinu v parlamentu na podporu své koalice. „Vláda, která z voleb vzejde, vždy reprezentuje jisté názorové spektrum. Vůle ostatních bude zastoupena opozičními stranami. Proto složením vlády poslání ostatních stran samozřejmě nekončí, naopak, začne tím důležitá role kontroly vlády a dalších institucí,“ podotkla.


Hlava státu zdůraznila, že volby byly demokratické a zákonné, poděkovala voličům a ocenila vysokou účast. Apelovala i na vzájemný respekt mezi občany. Věří, že výsledek voleb nezmění hodnotové nastavení ani společné úsilí o spravedlivou a demokratickou společnost.

Domů
Sdílet
Diskuse