Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
4. října 2023 v 8:19
Čas čtení 0:50

Záhadná legionářská nemoc je již na Slovensku. V bratislavské nemocnici bojuje o život 47letá žena, lékaři jsou zmatení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Pacientka je ve vážném stavu hospitalizována na ARO ve fakultní nemocnici v Bratislavě.

Na Slovensku mají potvrzený případ legionářské nemoci. Podle portálu noviny.sk se jedná o 47letou ženu, která se nakazila na dovolené v zahraničí. V současné době leží ve vážném stavu na ARO ve fakultní nemocnici v Bratislavě.

V sousedním Polsku je situace velmi vážná, nemoci podlehlo již několik desítek lidí. Na Slovensku se jedná o ojedinělý případ.

„Jedná se o mladou ženu. Byla v zahraničí a pravděpodobně si to odtamtud přivezla. Nevíme, proč je průběh takový, jaký je, protože ona je v podstatě zdravá. Obvykle mají tak těžký průběh pacienti s nějakým jiným onemocněním,“ řekl Jakub Hložník, primář ARO v Nemocnici svatého Cyrila a Metoděje v Petržalce.

Patogen může způsobit lehčí, ale i velmi těžký průběh onemocnění. „Někdo ho mohl překonat a ani o tom nevěděl, měl příznaky podobné chřipce. A u někoho se to vyvine do takového těžkého stadia,“ uvedl Hložník.

Zdrojem infekce je klimatizace nebo kontaminovaná voda

Legionářská nemoc se přenáší kapénkami kontaminované vody, ale nešíří se přímo z člověka na člověka. Způsobují ji bakterie zvané legionella, které mohou způsobit těžký zápal plic. Zdrojem infekce je obvykle klimatizace nebo kontaminovaná voda.

31. května 2024 v 15:30 Čas čtení 3:42 Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime

Onemocnění se projevuje podobně jako těžký zápal plic, vysokými teplotami, bolestmi nebo dýchacími problémy. Tyto problémy způsobuje zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem, kteří často trpí i jinými nemocemi.

Nemocnica v Bratislave
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domů
Sdílet
Diskuse