Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
5. října 2023 v 7:00
Čas čtení 0:34

Florencii došla trpělivost s Airbnb a zakázala krátkodobé pronájmy. Chce více bytů pro místní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Florencii došla trpělivost s Airbnb a zakázala krátkodobé pronájmy. Chce více bytů pro místní
Zdroj: Steve Hersey / Wikimedia Commons

Italská Florencie, jedno z nejnavštěvovanějších měst v zemi, ve svém historickém centru zakázala krátkodobá ubytování typu Airbnb. Zdánlivě radikální krok je součástí snah vedení města o uvolnění bytů pro místní obyvatele.

Město chce svým krokem přinutit majitele bytů, aby přestali své nemovitosti využívat ke krátkodobým pronájmům a přešli na nájmy dlouhodobé. Informoval o tom deník The Guardian.

Nová pravidla schválilo vedení Florencie v pondělí večer. Jejich součástí jsou také tříleté daňové úlevy, které mají majitele bytů k přechodu na dlouhodobé pronájmy motivovat. 

Město reaguje na zvyšující se ceny nájmů

Podle starosty Daria Nardelly vedení města novými pravidly reaguje na rapidní nárůst bytů evidovaných na Airbnb. „V roce 2016 jsme měli necelých šest tisíc bytů na Airbnb, dnes jich máme téměř 14 378,“ uvedl s tím, že za tu dobu průměrná cena běžných měsíčních nájmů bytů vyskočila o 42 procent.

3. července 2023 v 10:10 Čas čtení 0:57 Itálie bojuje proti plavkám i žabkám, zavádí přísný dress code. Turistům hrozí pokuta přes 11 tisíc korun Itálie bojuje proti plavkám i žabkám, zavádí přísný dress code. Turistům hrozí pokuta přes 11 tisíc korun

Jen v letošním roce měly ceny nájmů ve městě poskočit o 15,1 procenta. Město se na situaci podle Nardelly rozhodlo reagovat na místní úrovni, neboť vládní plány na regulaci v oblasti krátkodobých pronájmů údajně selhaly. 

Domů
Sdílet
Diskuse