Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. října 2023 8:12
Čas čtení 0:54

Mezi oběťmi útoků Hamásu v Izraeli jsou nejméně čtyři Američané či deset nepálských studentů. Oběti hlásí i další země

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mezi oběťmi útoků Hamásu v Izraeli jsou nejméně čtyři Američané či deset nepálských studentů. Oběti hlásí i další země
Zdroj: TASR / AP Photo / Ohad Zwigenberg

Spojené státy i několik evropských a asijských zemí informovaly, že mezi oběťmi, zraněnými či unesenými během útoků palestinského militantního hnutí Hamás na území Izraele jsou i jejich občané. Informuje o tom TASR.

Mezi usmrcenými mají být čtyři Američané, řekl v noci na pondělí stanici CNN nejmenovaný zdroj. Toto číslo, které podle něj ještě poroste, zaznělo na briefingu více výborů Sněmovny reprezentantů.

Thajská vláda v pondělí informovala, že během současného konfliktu Izraele s Hamásem zahynulo už 12 Thajců, 8 utrpělo zranění a 11 bylo uneseno.

Při útoku na kibuc Alumim zahynulo deset občanů Nepálu, oznámilo v neděli večer velvyslanectví této himálajské země v Tel Avivu. Oběťmi byli výlučně studenti, uvedla nepálská velvyslankyně v Izraeli. Čtyři další Nepálce ošetřili v nemocnici a po pátém nepálském studentovi stále pátrají. V Izraeli pracuje kolem 4500 nepálských občanů a studuje tam 265 Nepálců.

O život přišly i dvě Ukrajinky, uvedl ještě v neděli resort diplomacie v Kyjevě. Úmrtí následně bez bližších informací potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Francouzské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že v Izraeli „v souvislosti s teroristickými útoky“ zemřela žena z Francie. Německé ministerstvo zahraničních věcí předkládá, že mezi unesenými jsou i němečtí občané, kteří mají zároveň i izraelské občanství.

Mrtví a pohřešovaní jsou i nejméně tři Britové, informovali příbuzní. Zraněné, zabité, unesené či pohřešované občany hlásily i Brazílie, Irsko či Mexiko, uvádí agentura AFP. Polská média informovala, že militanti z Hamásu unesli historika s polsko-izraelským občanstvím. Polská vláda také ohlásila, že vysílá letadla, aby jimi umožnila z Izraele odletět svým občanům. Bulharská vláda odvezla v neděli vládním speciálem z Izraele 90 svých občanů.

Domů
Sdílet
Diskuse