Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
11. října 2023 13:24
Čas čtení 1:18

PŘEHLED: Povinné ručení čekají velké změny. Na tohle se připrav

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLED: Povinné ručení čekají velké změny. Na tohle se připrav
Zdroj: Unsplash/Tim Foster

Čeští řidiči a řidičky se musí od konce roku připravit na velké změny. Ty přináší novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kterou právě projednávají poslanci.

Změny v povinném ručení přicházejí jen několik týdnů poté, co prezident Petr Pavel podepsal novelu zákona o silničním provozu. Její součástí je mimo jiné nové bodové ohodnocení dopravních přestupků či možnost řídit auto pro sedmnáctileté. Cílem změn, které začínají platit 23. prosince, je posunout pojištění českých vozidel do 21. století.

11. října 2023 9:15 Čas čtení 0:49 Předpověď: Do kdy vydrží teplé počasí? Víme, kdy přijde sníh Předpověď: Do kdy vydrží teplé počasí? Víme, kdy přijde sníh

Zelená karta minulostí

Českým řidičům nově odpadne povinnost vozit s sebou tzv. zelenou kartu, která slouží jako doklad o pojištění. Policisté budou jednoduše využívat online evidenci, díky čemuž budou moci provést kontrolu i bez zastavení vozidla. Zelenou kartu však bude nutné mít stále fyzicky u sebe v případě cest do zahraničí.

Zodpovědnost za pojištění přechází na provozovatele

Dosud platilo, že za pojištění vozidla je zodpovědný jeho vlastník. To se však od prosince mění, neboť tato zodpovědnost přechází na provozovatele auta. Povinné ručení však bude moci i nadále sjednat jiná osoba, která má potřebu ochrany před následky. „U většiny vozidel navíc platí, že vlastník je zároveň i provozovatel,“ uvedla pro web Kurzy.cz mluvčí Direct pojišťovny Nela Matašeje.

11. října 2023 12:02 Čas čtení 1:05 Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše

Zvýšení minimálního limitu

Většina řidičů také pravděpodobně ocení navýšení minimálního limitu pro pojistné plnění v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody. Ve všech případech bude tato částka navýšena ze současných 35 milionů na 50 milionů korun.

Povinné ručení i pro elektrokoloběžky

Výraznou novinkou je rozšíření okruhu vozidel, na které se povinnost platit povinné ručení vztahuje. Nově tato skupina zahrnuje všechna vozidla, jejichž konstrukční rychlost činí více než 25 km/h, případně více než 14 km/h, pokud provozní hmotnost vozidla přesahuje 25 kilogramů. Jedná se hlavně o elektrické koloběžky či segwaye.

kolobežka, elektrická kolobežka
Zdroj: Unsplash/Okai Vehicles


Platit nemusí například majitelé zahradních traktorů, a to v případě, že vozidlo využívají pouze na svém pozemku. Pokud ho opustí, například při cestě do lesa, povinné ručení se na ně již vztahuje. 

Odpovědnost za škody

Novela se věnuje také odpovědnosti v případech, kdy řidič například nebezpečným způsobem zaparkuje své nepojízdné auto, kterým vytvoří překážku. V takovém případě se škoda vyplácí z jeho pojištění. Při hrubém porušování předpisů může pojišťovna vymáhat peníze zpět.

Domů
Sdílet
Diskuse