Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. října 2023 10:03
Čas čtení 0:42

Švýcarsko prověřuje možné financování Hamásu. Vyšetřování začalo ještě před útokem na Izrael

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Švýcarsko prověřuje možné financování Hamásu. Vyšetřování začalo ještě před útokem na Izrael
Zdroj: Ahmed Hasaballah/Getty Images

Očekává se, že vyšetřování bude složité, protože Švýcarsko na rozdíl od Evropské unie a Spojených států aktivity Hamásu na svém území nezakázalo.

Švýcarské justiční orgány vyšetřují možné financování Hamásu ze Švýcarska navzdory tomu, že země toto palestinské militantní hnutí neoznačila za teroristickou organizaci. V sobotu to řekl švýcarský generální prokurátor Stefan Blättler.


Vyšetřování začalo „několik týdnů“ před útokem militantů z Hamásu na Izrael ze 7. října, řekl Blättler v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlasovou stanici SRF. Další podrobnosti neuvedl. Kancelář generálního prokurátora později upřesnila, že zmíněné vyšetřování začalo „kvůli podezření z financování Hamásu ze Švýcarska“.

22. října 2023 9:35 Čas čtení 0:54 Rusko se údajně snažilo ovlivnit volby v jedenácti demokratických zemích Rusko se údajně snažilo ovlivnit volby v jedenácti demokratických zemích

Očekává se, že vyšetřování bude složité, protože Švýcarsko na rozdíl od Evropské unie a Spojených států aktivity Hamásu na svém území nezakázalo. Od útoku však narůstají výzvy, aby švýcarská vláda podnikla příslušné kroky.


Čtyři dny po útoku vláda uvedla, že „zastává názor“, že Hamás musí být klasifikován jako teroristická organizace. Zřízená pracovní skupina pro Blízký východ dostala proto za úkol prozkoumat možnosti označení militantní skupiny za „teroristickou“.


Ve Švýcarsku je v současnosti zakázána pouze teroristická síť Al-Káida, extremistická skupina Islámský stát (IS) a několik přidružených organizací. Všechny pokusy zakázat Hamás v parlamentu zatím selhaly, výbor v dolní komoře parlamentu však nedávno předložil poslancům nový návrh.

Domů
Sdílet
Diskuse