Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
28. října 2023 v 16:50
Čas čtení 0:31

V Česku vzrostl počet trestných činů. Policie letos vyšetřovala 115 vražd, často k nim dochází pod vlivem drog a alkoholu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku vzrostl počet trestných činů. Policie letos vyšetřovala 115 vražd, často k nim dochází pod vlivem drog a alkoholu
Zdroj: Policie ČR

Letos policisté zaznamenali 141 409 trestných činů. Vloni to bylo o 1571 méně. Evidovali více násilné kriminality a prostých krádeží. Naopak se snížil počet vražd a krádeží vloupáním.

Tento rok policisté zatím vyšetřovali 115 vražd, to je o sedm méně než loni. S jejich počtem bohužel ale kleslo i procento těch objasněných. Od ledna do září roku 2022 policisté vyjasnili 85 procent vražd. Letos to za stejné období bylo 79 procent. Statistiky kromě dokonaných činů zahrnují pokusy a přípravy vražd.

28. října 2023 v 15:06 Čas čtení 1:04 VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno) VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno)

Nejčastějším motivem tohoto trestného činu jsou osobní vztahy. Přibližně každá čtvrtá vražda byla spáchána pod vlivem alkoholu a každá třetí pod vlivem jiné látky. Děti do 18 let jsou letos zodpovědné za čtyři vraždy. K nejvíce vraždám (18) došlo v Praze. Statistiky poskytla Policie ČR

Meziročně klesl i počet krádeží vloupáním o přibližně tisíc případů. Tento typ zločinu je těžko objasnitelný, policisté letos zvládli ze 24 tisíc takových krádeží vyřešit 20 procent z nich. Vloni objasnili ze 25 tisíc každou pátou.

Domů
Sdílet
Diskuse