Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
6. listopadu 2023 10:24
Čas čtení 0:55

Soudce, který může rozhodovat o osudu Dominika Feriho, nepodporuje redefinici znásilnění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Dominik Feri se odvolal proti rozsudku. O jeho osudu bude nejspíše rozhodovat i prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra, který se čerstvě vyjádřil ke zveřejňování jmen obětí i tvrdosti trestu.

Pražský městský soud bude brzy rozhodovat o odvolání exposlance TOP 09 Dominika Feriho proti rozsudku, který ho za dvě znásilnění a pokus o znásilnění posílá na tři roky za mříže. Ke kauze se nyní vyjádřil pro server Echo24 i prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra.

Dominik Feri
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

„Tvrdý trest nikoho do budoucna neochrání. Což neznamená, že pachatel nemá jít do vězení, nicméně nemá cenu příliš tresty navyšovat. Nemá to efekt, akorát obrovské náklady pro stát. Každý vězeň stojí daňové poplatníky dva tisíce korun denně,“ uvedl soudce. Pak dodal, že disproporce v zákoníku vidí spíše u některých typů drogových deliktů a verbálních trestných činů. Redefinici trestného činu znásilnění tak nepodporuje.

„Ve Francii, Norsku a Nizozemí může být trest za znásilnění až 15 let, v Izraeli 16 let, v USA dokonce doživotí. Tyto státy zjevně nic nepochopily! U nás násilníky nebudeme odstavovat ze společnosti, co nejdříve je pustíme zpět,“ komentoval vyjádření Vávry na platformě X filmový kritik Kamil Fila.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Nebyl však jediný, koho slova Libora Vávry pohoršila. Další uživatelé ironicky reagovali například slovy: „A co to tedy rovnou odměňovat…?“ nebo „Připadám si jako ta kreslená postavička, co si chce mixérem vypálit oči. Ach jo.“

Domů
Sdílet
Diskuse