Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. listopadu 2023 15:10
Čas čtení 1:24

Po fiasku s Nutellou odletěl premiér do Afriky. Plánuje tam otevřít dveře českým firmám

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Po fiasku s Nutellou odletěl premiér do Afriky. Plánuje tam otevřít dveře českým firmám
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Petr Fiala zahájil minulý týden pracovní cestu po Africe. Během týdne má navštívit pět zemí. Do jedné z nich se však nepodívá, a to dle některých opozičních členů sněmovního zahraničního výboru kvůli podpoře Izraele.

Návštěvou subsaharské Afriky navazuje premiér Petr Fiala (ODS) na svou jarní cestu do Asie, během které se mu podařilo získat třeba rekordní zakázku pro Škoda Group v Uzbekistánu. V Africe chce nyní udělat to samé a zkusit tak českým firmám ulehčit vstup na tamní trhy, cestu absolvuje ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. Zatímco však premiér hájí zájmy České republiky za hranicemi, čeští uživatelé sociálních sítí se ještě stále baví jeho zábavnou zkušeností s Nutellou z Německa.

7. listopadu 2023 10:10 Čas čtení 0:54 Šok na demonstraci. Policie vyšetřuje smrt 69letého Žida, čin mohl být nenávistně motivovaný Šok na demonstraci. Policie vyšetřuje smrt 69letého Žida, čin mohl být nenávistně motivovaný

Česká delegace začala v Etiopii, kde zahájila česko-etiopské obchodní fórum. Jednalo se o rozšíření ekonomické spolupráce, především v obranném průmyslu. Premiér navštívil také tamější muzea, porodnici nebo leteckou základnu v Bishoftu.

„Jsme země orientovaná na vývoz a podpora exportu je pro naše podnikatele klíčová. Podporujeme tím náš hospodářský růst. Témata spolupráce jsou jasná: obranný průmysl, letectví, zdravotnictví, nanotechnologie nebo strojírenství,“ napsal Fiala na sociální síti X (dříve Twitter).

V Nairobi včera zahájil česko-keňské obchodní fórum. Zde se jednalo o spolupráci hlavně v oblasti bezpečnosti a obrany, zdravotnictví, energetiky, IT sektoru a výzkumu vesmíru. S Keňou spolupracuje Česká republika také v oblasti ochrany životního prostředí.

7. listopadu 2023 11:43 Čas čtení 0:43 Je hotovo: Michálek končí ve vedení Pirátů. Co byla poslední kapka? Je hotovo: Michálek končí ve vedení Pirátů. Co byla poslední kapka?

Dnes se měl premiér přesunout do Nigérie, ta však návštěvu na poslední chvíli zrušila. „Nigérie nám oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra, proto jsme se dohodli, že návštěvu rušíme,“ uvedl mluvčí české vlády Václav Smolka. Dle diplomatických zdrojů může krok souviset s tím, že Česká republika byla jednou ze zemí, které 27. října hlasovaly proti rezoluci Valného shromáždění OSN vyzývající k okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Rezoluce, která je první společnou reakcí OSN na válku Izraele s hnutím Hamás, totiž neobsahuje přímé odsouzení hnutí za masakr izraelských civilistů ze 7. října.

Premiér se tedy nejspíše zdrží v Keni déle, než bylo v plánu, a jeho další kroky povedou do Ghany a Pobřeží slonoviny.

Domů
Sdílet
Diskuse