Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
8. listopadu 2023 17:08
Čas čtení 0:45

Měsíc ve čtvrtek překryje Venuši. Podívej se, kdy a kde můžeš vzácný úkaz sledovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Měsíc ve čtvrtek překryje Venuši. Podívej se, kdy a kde můžeš vzácný úkaz sledovat
Zdroj: Unsplash/Ganapathy Kumar/volně k použití

Ve čtvrtek dojde na obloze ke vzácnému vesmírnému úkazu. Měsíc totiž během dne zakryje jasně viditelnou planetu Venuši, neobvyklou podívanou bude možné sledovat pouhým okem.

Měsíc se bude od východu slunce postupně přibližovat planetě Venuši, až ji v dopoledních hodinách úplně zakryje. Venuše je na nebi za denního světla dobře pozorovatelná i bez dalekohledu, sledování úkazu tak může zabránit jen špatné počasí.

Zákryt některé z planet Sluneční soustavy Měsícem je statisticky velmi vzácnou záležitostí. Podle astronomů je během roku z jednoho místa na Zemi možné pozorovat sotva jeden takový úkaz. 

Kdy a kde zákryt pozorovat?

Vesmírný úkaz bude trvat více než hodinu, výstup Venuše zpoza neosvětleného okraje Měsíce však potrvá jen několik sekund. Jak na svém webu uvádí Česká astronomická společnost, v Opavě by vstup planety za měsíční kotouč měl nastat okolo 11:00 hodin, výstup okolo 12:15 hodin. Časy se však mohou na jednotlivých místech Česka a Slovenska lišit až o desítky minut.

22. dubna 2023 13:00 Čas čtení 0:09 Velký vesmírný kvíz: Co víš o hvězdách, planetách nebo měsících? Velký vesmírný kvíz: Co víš o hvězdách, planetách nebo měsících?

Přesnou předpověď úkazu pro konkrétní místo si lidé mohou najít na webu In-the-sky.org nebo si mohou úkaz pro svou lokalitu nasimulovat pomocí volně dostupného programu Stellarium.

Jak už jsme psali, vše záleží také na aktuálním počasí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na čtvrtek očekává skoro jasno až polojasno. Ráno a dopoledne by se mohly ojediněle, na Moravě místy, vyskytnout mlhy nebo nízká oblačnost.

Domů
Sdílet
Diskuse