Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
9. listopadu 2023 10:43
Čas čtení 1:00

Výměna řidičských průkazů se opět zjednodušila. Nově nepotřebuješ ani datovou schránku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výměna řidičských průkazů se opět zjednodušila. Nově nepotřebuješ ani datovou schránku
Zdroj: Unsplash/Dan Gold/volně k užití

Portál dopravy má novou funkci, díky které lze od 3. listopadu poslat žádost o výměnu průkazu s končící platností i bez datové schránky.

„Naším dlouhodobým cílem je, aby všechny digitální nástroje pro občany byly co nejjednodušší a nejlépe dostupné. Nasloucháme také občanům, a proto jsem rád, že se nám po dohodě s Digitální a informační agenturou podařilo odstranit povinnost mít pro podání žádosti datovou schránku fyzické osoby. Celá žádost se tak ještě zjednoduší, zrychlí a žadateli bude stačit pár kliků,“ uvedl k novince ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Rychlý a jednodušší proces

Podání on-line žádostí by mělo podle Kupky trvat maximálně několik minut, žádost je totiž kompletně předvyplněná včetně nejnovější fotografie a podpisu. Žadateli*žadatelce tak stačí vybrat místo, kde si chce nový průkaz vyzvednout, případně ještě může zadat kontaktní údaje kvůli zaslání notifikace. Průkaz lze doručit na 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

3. listopadu 2023 11:13 Čas čtení 1:48 Vyrábí se v Bratislavě a má rekordně velký kufr. Toto je Škoda Superb 4. generace Vyrábí se v Bratislavě a má rekordně velký kufr. Toto je Škoda Superb 4. generace

„Kromě samotné žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu vypršení platnosti, změny údajů, krádeže nebo ztráty si mohou zájemci vyřídit přes Portál dopravy další desítky služeb ze všech dopravních oblastí, registrem vozidel počínaje a prodloužením lodního osvědčení konče,“ uvedl zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy Karel Váchal.

Do Portálu dopravy se občané mohou přihlásit pomocí své bankovní identity, identity občana, mobilním klíčem eGovernmentu nebo pomocí eObčanky.

Elektronické podání žádosti o řidičský průkaz funguje dva a půl roku. Od spuštění Portálu dopravy stoupl počet žádostí o trojnásobek, aktuálně lidé posílají zhruba 1600 žádostí týdně.

21. května 2023 14:00 Čas čtení 0:12 Kvíz: Vyznáš se v dopravních značkách? Otestuj své znalosti Kvíz: Vyznáš se v dopravních značkách? Otestuj své znalosti
Domů
Sdílet
Diskuse