Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Jarůšek
12. listopadu 2023 7:16
Čas čtení 1:06

Zemřel Karel Schwarzenberg

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel Karel Schwarzenberg
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

O smrti Schwarzenberga na sociální síti X (dříve Twitter) informoval Miroslav Kalousek. Poslední dny byl Schwarzenberg hospitalizován ve Vídni.

„Zemřel Karel Schwarzenberg… Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ napsal Kalousek.

Podle serveru Echo24 byl Schwarzenberg poslední dva dny v umělém spánku. Odešel v rodinném kruhu. Z Prahy do Vídně byl Schwarzenberg náhle převezen v pondělí. „To se zeptejte lékařů, proč mě sem převezli. Já to nevím. Že by tu byli větší specialisté než v Česku, si nemyslím. Odhaduji, že to bude zhruba stejné, ale tady budu moct vidět děti a vnoučata,“ řekl Schwarzenberg po převozu serveru Expres

29. prosince 2023 16:00 Čas čtení 10:04 Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023 Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023

Prezident Petr Pavel udělil 28. října Karlu Schwarzenbergovi Řád bílého lva, kvůli špatnému zdravotnímu stavu si však Schwarzenberg nemohl ocenění osobně převzít. Podle Novinek měl potíže se srdcem a ledvinami.

Karel Schwarzenberg pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů, v Mnichově studoval práva. Studium ale nedokončil. Mezi lety 2004 a 2010 byl Schwarzenberg senátorem a v letech 2007 až 2009 se stal ministrem zahraničí. S Miroslavem Kalouskem v roce 2009 založil stranu TOP 09. V jejím čele stál do roku 2015, od té doby byl jejím emeritním předsedou.

Domů
Sdílet
Diskuse