Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
13. listopadu 2023 15:31
Čas čtení 1:07

Základní potraviny v Česku zlevnily, zboží je přesto drahé. Na ceny před krizí zapomeň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Základní potraviny v Česku zlevnily, zboží je přesto drahé. Na ceny před krizí zapomeň
Zdroj: Unsplash/Tara Clark

Olej, mouka, cukr. Tyto potraviny v poslední době zlevňují, jejich cena je ale stále vyšší než před koronavirovou krizí. Vyplývá to z porovnání cen webu Seznam Zprávy.

Novináři otestovali zboží ze supermarketů Tesco, Albert, Lidl a Penny Market a zjistili, že se momentálně dá na nákupu hezky ušetřit. Stačí se vyhnout některým produktům, jejichž cena se nehnula – například čokoládě a cukrovinkám obecně, džusům, rýži, masu nebo konzervovaným potravinám.

Levnější je mouka, některé mléčné výrobky nebo cukr. Také sýr zlevnil, někdy až o devět korun za balení. A to nebyly srovnávány akční slevy, u nichž se dá ušetřit ještě více. Důležité je poznamenat, že je dobré hledat slevu zejména u privátních značek supermarketů. Místy je však úprava cen pouze kosmetická nebo v jednotkách korun. Například u jogurtů. 

Že bychom ale dosáhli na ceny před covidem, se nedá ani pomyslet. Co se letošních nejdražších produktů týče, platíme hlavně za uzeniny, značkové těstoviny, rýži nebo müsli. Rekordmanem zdražení je prý Granko, které v Lidlu zdražilo za necelý rok o 50 procent.

Chvilkové zlevňování

Důvodů snížení ceny je hned několik. Jsou to například nižší ceny energií a některých surovin. I když ale zlevnila pšenice, pečivo levnější není. To proto, že pekárny nedokázaly pokrýt dřívější extrémní navýšení cen nákladů. Pokud se ale ještě někde očekává zlevnění, může to být u sóji, čočky nebo ovsa.

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

Každopádně trend je údajně takový, že momentálně levné suroviny začnou pomalu zdražovat, tudíž cena výše uvedených zlevněných produktů může brzo narůst. Odrazit se to může například v produktech z mléka, pšenice a bohužel může dojít k zimním nárůstům cen za elektřinu a plyn. 

A i když odborníci tvrdí, že ukončení zlevňování cen asi nebude tak drastické, je třeba se připravit. A to jednak kvůli nárůstu regulované ceny pro velkoodběratele podle návrhu Energetického regulačního úřadu, jednak kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku. Potravinářům, kteří jsou velkými odběrateli, mohou například ceny elektřiny narůst o desítky procent.

Domů
Sdílet
Diskuse