Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
17. listopadu 2023 16:17
Čas čtení 0:52

Až moc šikmá. Slavné věži v Itálii hrozí zřícení, náměstí kolem už je uzavřeno

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V říjnu úřady uzavřely náměstí kolem obou věží kvůli prasklinám a neobvyklému kývání.

Historické věži Garisenda v severoitalském městě Boloňa bezprostředně hrozí zřícení. Vyplývá to z vědecké zprávy, kterou tento týden předložil místní starosta Matteo Lepore.

Odborníci poukázali na čerstvé trhliny ve zdivu věže a její zvýšený rozpad a vyzvali k přijetí naléhavých opatření ke stabilizaci stavby ze 12. století, informovaly o tom deníky la Repubblica a Corriere della Sera.

taliansko, bologna, garisenda
Zdroj: Unsplash/Petr Slováček

Dvě šikmé věže – Garisenda a Asinelli – na centrálním náměstí Piazza di Porta Ravegnana patří k nejznámějším boloňským památkám. Již delší dobu jsou však zdrojem obav, přičemž hlavní pozornost se soustředí na menší Garisendu, která je vysoká 48 metrů.

Komise odborníků nyní vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti. „Nedokážeme říci, zda se věži nic nestane, nebo zda dojde k částečnému či náhlému zřícení,“ uvedl architekt Amedeo Bellini. Vyzval město, aby co nejdříve přijalo opatření.

V říjnu úřady uzavřely náměstí kolem obou věží kvůli prasklinám a neobvyklému kývání. Náměstí pravděpodobně zůstane uzavřeno ještě několik let.

Věž bude monitorována

Garisenda, která stojí vedle 97 metrů vysoké věže Asinelli ve starobylém centru Boloně, je ve znepokojivém stavu, potvrdila náměstkyně ministra kultury Lucia Borgonzoni. Uvedla, že na zajištění stability věže je k dispozici přibližně pět milionů eur, dodává tisková agentura ANSA.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Lepore v říjnu uvedl, že je připraven „podniknout všechny iniciativy, které budou nezbytné k zajištění bezpečnosti občanů a Garisendy“. Oznámil také vytvoření pracovní skupiny, která bude sledovat stabilitu historické stavby.

Domů
Sdílet
Diskuse