Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
18. listopadu 2023 16:17
Čas čtení 0:27

Muskova kosmická loď explodovala osm minut po startu. SpaceX se nepovedl ani druhý testovací pokus

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muskova kosmická loď explodovala osm minut po startu. SpaceX se nepovedl ani druhý testovací pokus
Zdroj: Pixabay.com

Muskova společnost SpaceX přišla osm minut po startu o kosmickou loď Starship. Úspěšně se oddělila od nosného stupně Super Heavy a dosáhla hranice vesmíru, chvíli poté ale nosný stupeň explodoval a společnost s lodí ztratila kontakt.

Raketový komplex měl původně za přibližně 90 minut obletět celou Zemi ze startovací rampy Starbase poblíž Boca Chica v Texasu do oblasti severně od Havajských ostrovů. Tam měla kosmická loď dopadnout do Tichého oceánu, informuje iDNES.cz.

Jednalo se o druhý testovací pokus. „I když se to neděje v laboratoři nebo na zkušebním stanovišti, je to test. To, co dnes děláme, poskytne neocenitelná data pro pokračování rapidního vývoje Starshipu,“ okomentovala vypuštění raketového komplexu společnost SpaceX na platformě X. První testovací pokus se odehrál letos v dubnu. Raketa tehdy čtyři minuty po startu explodovala.

Společnost SpaceX vysílala na svém webu a platformě X přímý přenos startu.

Domů
Sdílet
Diskuse