Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
20. listopadu 2023 12:34
Čas čtení 1:06

Argentina má nového prezidenta. Lidé vybírali mezi zlem a větším zlem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Argentinské prezidentské volby vyhrál pravicový kandidát a bývalý ekonom Javier Milei. Země tak vsadila na radikála, jehož úkolem bude napravit ekonomiku sužovanou trojcifernou inflací, hrozící recesí a rostoucí chudobou.

Třiapadesátiletý Milei zvítězil s očekávaným náskokem a získal 56 % hlasů. V říjnovém prvním kole byl přitom jasně favoritem jeho protikandidát, ministr hospodářství Sergio Massa, představitel vládnoucí peronistické Unie pro vlast.

Javier Milei.
Javier Milei. Zdroj: Getty Images

K urnám přišlo zhruba 76 procent voličů, což je podle agentury EFE nejméně za posledních 40 let.

20. listopadu 2023 9:46 Čas čtení 0:48 Zemřela bývalá první dáma USA. Rosalynn Carter bylo 96 let Zemřela bývalá první dáma USA. Rosalynn Carter bylo 96 let

„Čekají nás obrovské problémy: inflace, nedostatek práce a chudoba. Situace je kritická a není místo pro vlažná opatření,“ řekl Milei v projevu po vyhlášení výsledků. Jeho plány zahrnují kontroverzní uzavření centrální banky, zrušení pesa a snížení výdajů.

V centru Buenos Aires skandovaly stovky Mileiových příznivců jeho oblíbené heslo „Pryč se všemi“, zatímco z reproduktorů hrála rocková hudba. Lidé dokonce odpalovali ohňostroje. Milei je oblíbený zejména mezi mladými, kteří od dětství přihlíželi tomu, jak se jejich země potácí od jedné krize k druhé.

V Argentině se už delší dobu tradovalo, že lidé budou tentokrát volit mezi zlem a větším zlem. Řada z nich pociťuje strach z ekonomických reforem navržených Mileiem, zároveň však cítí velký hněv na Massu a jeho peronistickou stranu, která je do velké míry spojována se současnou hospodářskou krizí, která zemi hluboce zadlužila a znemožnila jí využívat světové úvěrové trhy.

19. listopadu 2023 15:07 Čas čtení 0:31 Putin mluvil o vztazích s Evropou: Situaci přirovnal k oknům a průvanu Putin mluvil o vztazích s Evropou: Situaci přirovnal k oknům a průvanu

Milei je striktně proti potratům, podporuje volnější zákony o zbraních a kritizuje argentinského papeže Františka. Dříve nosil motorovou pilu jako symbol svých plánovaných škrtů, ale v posledních týdnech ji odložil, aby pomohl posílit svou image. Po říjnovém prvním kole uzavřel spojenectví s konzervativci.

Čelí však nejednotnému parlamentu, v němž žádný z bloků nemá většinu, což mu zkomplikuje proces prosazování legislativy, protože bude potřebovat podporu dalších frakcí. To by mohlo alespoň trochu zmírnit některé jeho radikální návrhy. 

Domů
Sdílet
Diskuse